WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

CONTAINERS VLAARDINGEN: ‘NIET VOOR ASIELZOEKERS OF VLUCHTELINGEN’

VLAARDINGEN- De gemeente Vlaardingen benadrukt, in een persuitnodiging, dat de containerwoningen op het voormalige Unileverterrein geen tijdelijke huisvesting is voor asielzoekers of vluchtelingen, maar in de eerdere omschrijving van de doelgroep duiken wel degelijk vluchtelingen op. Bovendien: nu al verblijft een onbekend aantal Oekraïners in het naastgelegen oude Unileverpand.

Wethouder Bart Bikkers (VVD) is vanmiddag aanwezig bij de plaatsing van de eerste tijdelijke containerwoning. Vervolgens neemt hij ook de symbolische eerste sleutel van de modelwoning in ontvangst waarna iedereen de ingerichte modelwoning kan bezichtigen.

De uiteindelijk 320 tijdelijke woningen (ze blijven maximaal 10 jaar staan) leveren, volgens de gemeente, een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de woningnood in de regio. De containers zijn met name bestemd voor (studerende) jongeren en Vlaardingse starters en mensen die recentelijk zijn gescheiden. Om in aanmerking te komen voor één van deze woningen moet er sprake zijn van sociale en economische binding met Vlaardingen.

Asielzoekers of vluchtelingen:

– Van alle containerwoningen zijn er maximaal 30 bedoeld voor vluchtelingen en voormalig daklozen. Het gaat dan om mensen die uitstromen na een verblijf in De Elementen.

– Het onderbrengen van vluchtelingen in de containerwoningen zou goed zijn voor hun integratie. Wethouder Ivana Somers (Leefbaar) verkondigde dat in september 2020 tijdens de raadscommissie. Bovendien zou het om een kostenbesparing gaan, wanneer vluchtelingen gelijk gezinshereniging aanvragen.

– Wel uitgesloten van een containerwoning op het terrein zijn arbeidsmigranten. Er geldt een minimale huurovereenkomst van 4 maanden. Daarmee hoopt de gemeente arbeidsmigranten bewust te kunnen weren op deze locatie.

– Om bezwaarmakers tegen de containerwoningen op het voormalige Unileverterrein voor te zijn heeft het gemeentebestuur in 2020 gekozen voor het zo snel mogelijk doorlopen van een reguliere afwijkingsprocedure. Burgemeester en wethouders waren bevreesd voor bezwaren vanuit de omgeving.

Zie ook: Vluchtelingen in containerwoningen Vlaardingen.

1 reactie op “CONTAINERS VLAARDINGEN: ‘NIET VOOR ASIELZOEKERS OF VLUCHTELINGEN’

  1. Blablabla, laatste zin: “Burgemeester en wethouders waren bevreesd voor bezwaren vanuit de omgeving.” Bevreesd? Bezwaar maken heeft dus wel zin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *