RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DE WERELD VAN RIEN POORTVLIET IN SCHIEDAM

Historische vereniging 2SCHIEDAM- Siem Rosman vertelt vanmiddag bij de Historische Vereniging Schiedam over de wereld van Rien Poortvliet. Rosman doet dat in het kader van het Verhaal van Schiedam, de maandelijkse voordracht over een Schiedams historisch onderwerp. De lezing begint om 13.00 en kan gratis worden bijgewoond aan de Hoogstraat 74a.

Als stukadoorszoon uit Schiedam leek Poortvliet (Schiedam 1932 – Soest 1995) niet bestemd voor een bestaan als kunstenaar. Zijn ouders waren streng gereformeerd en moesten niets hebben van het idee dat hun oudste zoon naar een kunstacademie zou gaan.

Het tekentalent van Poortvliet manifesteerde zich in zijn jeugd. Na de mulo ging de jonge Poortvliet werken bij een reclamebureau. Nadat hij de dienstplicht bij de marine had vervuld, klom hij op tot senior-manager op het reclamebureau van Unilever. Poortvliet had echter meer plezier in zijn nevenactiviteiten voor diverse uitgeverijen. Hij illustreerde boeken van onder anderen Jaap ter Haar, Leonard Roggeveen en Godfried Bomans. Hij was hartstochtelijk jager en begon zo ook natuuronderwerpen te tekenen.

Eind jaren zestig was Poortvliet zo ver dat hij zijn baan meende te kunnen opzeggen om zich als zelfstandig illustrator te vestigen. Hij had niet genoeg werk en om toch brood op de plank te krijgen stelde hij een boek samen met zelfgemaakte tekeningen en aquarellen aan de hand van zijn jachtervaringen. Later maakte hij ook een dergelijk werk over het leven van Jezus van Nazareth. Poortvliet zag zichzelf als tekenend verteller. Zijn tekeningen deden het verhaal.

Verteller van dienst Siem Rosman bezocht onlangs ook ’t Veluws Zandsculpturenfestijn. Als eerbetoon aan zijn omvangrijke werk, brachten ruim twintig zandkunstenaars de werken van Rien Poortvliet tot leven in prachtige zandsculpturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *