Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘WEG MET DFDS UIT VLAARDINGEN-OOST’

VLAARDINGEN- DFDS in de Vlaardingse Vulcaanhaven ligt onder vuur bij D66 en GroenLinks in de gemeenteraad. Het bedrijf wordt door de twee partijen verantwoordelijk gehouden voor luchtvervuiling en de verkeersproblemen bij knooppunt Vijfsluizen. Tijdens de raadscommissie wordt gesuggereerd dat het bedrijf beter kan vertrekken. De wethouder houdt zich op de vlakte.

Koen Kegel (D66): “Vijfsluizen is een groter probleem met luchtvervuiling dan de Marathonweg. Het verkeer bij Vijfsluizen staat 24/7 vast. Na de miljoeneninvestering, trouwens, in dat knooppunt daar. Met alle goede bedoelingen staan daar natuurlijk een aantal keren per dag honderden vrachtwagens, die toch dat terrein op moeten. Volgens mij zijn we al sinds 2015 of 2016 bezig om die partij zover te krijgen om met walstroom aan de slag te gaan. De SP, GroenLinks, allemaal mee bezig geweest. En het gebeurt maar niet, met allerlei fantastische redenen, maar ik vraag mij een beetje af of er ook nog voordelen aan DFDS zitten, want ik zie vooral dat onze hele stad eigenlijk vastloopt in een hoek, bij een kruispunt, dat ze niet aan de walstroom willen, wat voor heel veel luchtvervuiling zorgt in onze stad. Wat zijn dan eigenlijk nog de mogelijkheden?”

Wethouder Bart Bikkers (VVD): “Ik ben geen verdediger van DFDS of hun woordvoerder. Het is dus wat lastig om daar direct een antwoord op te geven. Ik kan wel wat dingen noemen natuurlijk: het gaat om een deel werkgelegenheid, het gaat om een deel sponsoring van ook mooie dingen die in onze stad gebeuren. Zo zijn er nog wel een aantal zaken, maar het is uiteraard aan uw eigen oordeel of u dit van een toegevoegde waarde vindt. En als u zegt, ja, wij zien met elkaar als gemeenteraad geen enkele toegevoegde waarde van DFDS, dan is dat uw goed recht.”

Neill Voorburg (GroenLinks) ziet mogelijkheden om een milieuzone rondom het bedrijf aan te leggen. Voorburg: “Dan pak je wel ook direct een grote vervuiler aan. Zo’n bedrijf naast een woonwijk is natuurlijk wel een spannende. Ik zal geen motie indienen om DFDS uit de stad te weren, maar ik vind wel dat we ons serieus mogen afvragen wat de toegevoegde waarde is ten opzichte van verplaatsing. ”

Vanuit de gemeenteraad klink nog de vraag: “Wie heeft die woningen daar neergezet?” Een antwoord blijft uit.

4 reacties op “‘WEG MET DFDS UIT VLAARDINGEN-OOST’

  1. Daar heb je gelijk in Jannes, dat groene tuig doet er alles aan om de economie om zeep te helpen. Ze moeten eens weten wie hun uitkering betaalt.

  2. Lekker blijven discuseren over bedrijven zoals DFDS in Vlaardingen en Huisman in Schiedam. Wat “onze vrienden van Groen links” vergeten is dat deze bedrijven voor veel werkgelegenheid voor hun en een groot aantal toeleveranciers zorgen. Als deze 2 bedrijven hun deuren sluiten dan wil ik wel eens hoeden van de “vrienden van Groen links” en andere tegenstanders van deze bedrijven hoe ze al de gedupeerde werknemers dan weer aan gepast werk gaan krijgen in de regio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *