Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WALSTROOM VOOR ZEESCHEPEN SCHIEDAM NIET EENVOUDIG

SCHIEDAM- Bij de Wiltonhaven in Schiedam-West start een kortlopende proef met aggregaten op biodiesel. De kosten hiervan zijn wel vele malen hoger dan dat het schip gebruik maakt van de eigen generatoren op stookolie. Toch wil de gemeente Schiedam de proef inzetten om alternatieve stroomvoorzieningen te verkennen.

Walstroom, of beter stroomvoorzieningen waardoor het schip zijn eigen generatoren niet hoeft te gebruiken, kan door de gemeente op verschillende manieren worden gefaciliteerd. Walstroom voor kleinere zeeschepen wordt al toegepast. Zeeschepen vragen om meer vermogen. Dat vermogen is op dit moment niet beschikbaar in de Wiltonhaven. Er is een forse investering nodig om een walstroomaansluiting aan te leggen. Naast het ontbreken van de infrastructuur om dit vermogen via het net te leveren is het van belang dat het schip de stroom ook kan ontvangen. Omdat het om elke keer een ander schip gaat – in tegenstelling tot de Heerema case in het Calandkanaal waar sprake is van een eigen ligplaats voor Heerema schepen – is dit een technische uitdaging. De eigenaar van het schip moet toestaan dat er overgeschakeld wordt van de eigen (gegarandeerde) stroomvoorziening naar een externe bron. Daarbij spelen allerlei aansprakelijkheidsrisico’s.

In Rotterdam, aan de Parkkade, is op 13 december een proef gestart met mobiele walstroom. Vijf bedrijven gaan vijf maanden walstroomsystemen testen voor kleine zeeschepen, het zijn verschillende systemen die met generatoren (biobrandstof/LNG/waterstof) en eventueel batterijen werken om in de stroombehoefte te voorzien. De ervaringen zijn nog niet bekend. Wel heeft de gemeente Schiedam nauw contact met het Havenbedrijf Rotterdam over deze ontwikkelingen. Voorgesteld is om te kijken hoe de Wiltonhaven als pilotlocatie voor de volgende fase kan worden aangemeld.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *