Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VRAGEN GROENLINKS SCHIEDAM OVER VLIEGVELD ROTTERDAM

SCHIEDAM- Het is nog helemaal niet zeker of de trauma- en politiehelikopters voortaan niet meer vliegen vanaf Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Evenmin is het een uitgemaakte zaak dat elders (ten zuiden van Rotterdam) een helikopterhaven wordt gebouwd en dat de vrijkomende geluidsruimte dan door het vliegveld gebruikt wordt voor wat meer ‘vluchten met een zakelijk karakter’. Die conclusies trekt GroenLinks (GL) in Schiedam naar aanleiding van de bevindingen die vrijdag zijn gepresenteerd door ‘verkenner’ Joost Schrijnen.

Het rondje van Schrijnen langs vele belanghebbenden bij het eventueel uitbreiden van het aantal vluchten via RTHA deed hem concluderen dat er in de regio géén draagvlak is voor de plannen van het vliegveld. Meer vliegen dan nu het geval is, moet in de toekomst wel mogelijk zijn, maar dat kan alleen maar als de ‘geluidsruimte’ niet wordt vergroot.

Het advies van de verkenner roept bij GL direct vragen op. Over die uitplaatsing van helikopters: ‘Dat is een proces dat jaren gaat duren, als er al een plek gevonden kan worden. Gaan alle betrokkenen nu rustig afwachten tot de gemeente Rotterdam een alternatieve locatie heeft gevonden, of gaan we nu echt werk maken van de ‘duurzame dialoog’ waar Schrijnen ook voor pleit? Want dat er een vliegveld is, is een gegeven, ook in de komende tientallen jaren’, stelt GL. ‘Maar hoe dat vliegveld gebruikt wordt, is een keuze. En die keuze ligt nu ook nadrukkelijk voor. Blijven we het goed vinden dat vliegtuigmaatschappijen uit geldelijk gewin vanuit Rotterdam naar zonbestemmingen vliegen? Kan er niet een (gedeeltelijke) weekendsluiting komen? Hoe kan het vliegveld wél op een positieve manier bijdragen aan welzijn en ontwikkeling van de omgeving? Zijn we bereid te investeren in goede communicatie rond vliegtuighinder?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *