Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘VLUCHTELINGEN WEREN BIJ NIEUWBOUW SCHIEDAM IS DISCRIMINATIE’

SCHIEDAM- De petitie tegen nieuwbouw voor vluchtelingen in Schiedam heeft gisteravond voor reuring gezorgd in de gemeenteraad. De OuderenPartij Schiedam (OPS) heeft verzocht de nieuwbouw op Schieveste niet te koppelen aan vluchtelingen. Door de OPS wordt gewezen op de lange wachttijden voor een sociale huurwoning door Schiedamse ingezetenen. De gemeenteraad en het stadsbestuur keren zich gezamenlijk tegen het voorstel van de OPS.

De burgemeester vindt dat in het verzoek van de OPS discriminerende elementen zitten. De verantwoordelijk wethouder bestrijdt het idee van een ‘lange wachttijd’. Ook vanuit de gemeenteraad is er massale afkeuring. René Karens (GroenLinks): “Het is een trucje wat we kennen van landelijke partijen; de aandacht afleiden van de echte oorzaken en van de echt benodigde oplossingen, door te wijzen naar een kwetsbare groep. “

De OPS wijst op de website van corporatie Woonplus, waar staat dat de wachttijd voor een sociale huurwoning oploopt tot 10 jaar. Volgens wethouder Fahid Minhas (VVD) is dat onjuist. Minhas: “Er is een verschil tussen inschrijftijd en wachttijd. De actieve woningzoekende die wacht meestal in deze regio tussen de 1 en de 5 jaar op een sociale huurwoning.”

Recent heeft het stadsbestuur nog eens bevestigd dat vluchtelingen voorrang houden op een Schiedamse huurwoningen. De wethouder staat daar volledig achter. Minhas: “Kijk, volgens mij moeten wij ons als college en als gemeente niet ervoor lenen om discriminatie op de woningmarkt toe te passen. Op het moment dat je een doelgroep uitsluit, slechts vanwege een herkomst, dan denk ik volgens mij dat er sprake is van discriminatie.”

De gemeente Schiedam grijpt onderhandelingen aan voor diverse nieuwbouwlocaties in Schiedam om afspraken te maken over de huisvesting van vluchtelingen. Dat hebben burgemeester en wethouders recent laten weten in een summiere toelichting op vragen vanuit de gemeenteraad over het aan woonruimte helpen van vluchtelingen in nieuwbouwprojecten. Vorig jaar november werd al bekend dat Schiedam op langere termijn afspraken wil met partijen die nieuwbouw realiseren om een deel van de vluchtelingen te huisvesten. Het is één van de punten uit het plan van aanpak om de achterstand weg te werken bij de huisvesting van vluchtelingen in Schiedam.

Om zoveel mogelijk vluchtelingen te kunnen huisvesten volgens de opgelegde norm van het Rijk wil Schiedam ook de mogelijkheid onderzoeken om vluchtelingen rechtstreeks te laten invliegen vanuit vluchtelingenkampen uit veilige landen in de derde wereld. Dit geeft Schiedam de mogelijkheid om vluchtelingen te kiezen waarvoor een passende woning beschikbaar is. Het gaat daarbij om huishoudens die rechtstreeks vanuit het buitenland op uitnodiging naar Nederland komen. Hier kunnen gemeenten zich vrijwillig voor aanmelden.

De online petitie ‘Geen Schiedamse nieuwbouwwoningen voor vluchtelingen’ is inmiddels al meer dan duizend maal ondertekend.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

12 reacties op “‘VLUCHTELINGEN WEREN BIJ NIEUWBOUW SCHIEDAM IS DISCRIMINATIE’

 1. Het is juist discriminatie naar de Schiedammers toe om deze uit te sluiten voor deze sociale nieuwbouw.

  Een huis vinden in anderhalf jaar tijd, IK DAAG DE GEMEENTE UIT dit openbaar met mij te doen. Mijn dochter en kleinzoon gaan het 4de jaar inwoning bij mij in omdat ze niet aan een huis kunnen komen. En ze zoekt actief.

  Onze gemeenteraadsleden leven net als onze regeringsleiders buiten de realiteit.

 2. Het weren van vluchtelingen bij de toewijzing van woningen is discriminerend. Dat is op zich een terechte stelling. Wat de dames en heren politici (zowel landelijk als lokaal) echter gemakshalve vergeten, is dat het achterstellen van de eigen bevolking (want het verlenen van voorrang aan vluchtelingen betekent dat anderen langer moeten wachten) net zo goed discriminerend is.
  Helaas wordt een ieder die hier iets te nadrukkelijk op wijst onmiddellijk beschuldigd van vreemdelingenhaat en andere xenofobe gedragingen.
  De bittere realiteit is echter, dat de kans voor de gemiddelde Nederlander op een betaalbare woning (koop of huur) steeds kleiner wordt zolang er alleen maar gebouwd wordt om de instroom te kunnen opvangen.

  1. Het is wel duidelijk te zien aan de reacties van de Schiedammers dat het geen pas geeft een ieder die nog nooit iets heeft bijgedragen aan onze maatschappij zo in de watten te leggen. Zoals gewoonlijk worden we weer buitenspel gezet. In dit geval door de Schiedamse politiek. Bah…
   ..

 3. Laat je eigen bevolking maar in de steek maar ooit komt er een moment dat de wal het schip keert en dat iemand dan de rekening moet betalen. We wachten in Schiedam al een groot aantal jaren op een passende oplossing die de meeste bestaande politieke partijen niet weten te vinden maar wel altijd commentaar hebben op een partij die wel oplossingen aandraagt.

 4. Wie heeft het over( Vluchtelingen) er lopen in Nederland 14.000 van dit soort rond die hier niet eens mogen vertoeven. Kijk maar uit Schiedam anders wordt je in de maling genomen door dit soort lui en jullie zijn je woningen kwijt en uitgewoond als je erachter komt. Tel uit je winst.
  Laat je vaderlands liefde eens naar boven komen voor de Echte Nederlander.

 5. Vluchtelingen weren is discriminatie??? Volgens mij zijn het de Schiedammers zelf die hier worden gediscrimineerd!!! Ze worden achtergesteld en moeten veel te lang wachten op een passende woning. Dit alles zodat de Gemeente Schiedam weer een vermogen aan subsidie kan opstrijken. Denkt er niemand aan de gevolgen voor veiligheid en middenstand??? Pas wanneer alles in Schiedam “klopt” kun je en moet je, je best doen om anderen te helpen.

 6. Dat vluchtelingen, wanneer zij hier mogen blijven met alle wettelijke papieren, ook recht op een huis hebben kan ik begrijpen, maar dat zij voorrang krijgen is toch discriminerend naar de woningzoekenden die al jaren bezig zijn. Zij hebben recht op precies dezelfde behandeling als de rest van de woningzoekenden, dat is de inzet van de petitie.

 7. wanneer gaan de P.V.V. en forum voor democratie eindelijk eens meedoen als er gemeenteraadsverkiezingen verkiezingen zijn? er wacht jullie een schone taak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *