WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN VOELT WEL WAT VOOR EIGEN KERNCENTRALE

VLAARDINGEN- De plaatsing van een mini-kerncentra op Vlaardings grondgebied moet uiterst serieus worden onderzocht. Een ruime raadsmeerderheid draagt het stadsbestuur op hier werk van de maken. Een eerste stap naar een Vlaardingse kerncentrale begint met het sturen van een gemeentelijke afvaardiging naar een Rotterdamse conferentie over thorium voor nucleaire energie. Het congres vindt in de herfst plaats.

ONS.Vlaardingen meent dat het maatschappelijk draagvlak voor kernenergie toeneemt. De partij vindt dat er geen dogma’s mogen bestaan rond het oplossen van het vermeende CO2 probleem. De raadsmeerderheid steunt ONS bij dat standpunt. Rotterdam heeft al een eerste stap gezet door het organiseren van het congres. Aansluiting van Vlaardingen bij het initiatief van Rotterdam kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Regionale Energie Strategie, vindt de gemeenteraad.

Het Britse Rolls-Royce werkt momenteel succesvol aan de ontwikkeling van een mini-kerncentrale. Deze kleinschalige kerncentrales worden fabrieksmatig geproduceerd en kunnen naar verwachting over 10 jaar worden gebruikt. De modellen van Rolls-Royce met een oppervlakte van één hectare zijn stukken kleiner en makkelijker inpasbaar dan de reguliere kerncentrales. Dergelijke mini-kerncentrales zijn ook vijf keer goedkoper dan reguliere kerncentrales. Bovendien stoten kerncentrales geen CO2 uit. Wel blijft er radioactief afval achter waarvoor nog geen andere oplossing bestaat dan opslag.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

6 reacties op “VLAARDINGEN VOELT WEL WAT VOOR EIGEN KERNCENTRALE

 1. Kernenergie is een uitstekend idee, want het is de meest duurzame energiebron, en noodzakelijk voor het bereiken van een voordelig en fossielvrij energiesysteem.

  De politiek moet zich bij voorkeur buigen over de vraag óf men kernenergie wel of niet wil benutten. Zo niet, dan hoeft men niets te doen. Zo wel, dan moet resoluut en definitief opdracht geven aan markt, kennisinstituten en de ambtenarij om dat vlot en efficient te regelen.

  De specifieke technologiekeuze hoeft men zich in principe niet mee te vermoeien, want dat kan men gerust overlaten aan kennisinstituten en marktpartijen. Alle noodzakelijke technologie voor duurzame kernenergie is bekend en inzetbaar, voor warmte, stroom en synthetische brandstoffen.

  Ter info: https://www.ecomodernisme.nl/de-zaak-hinkley-point-c-is-kernenergie-duur/

  Ir J.E. van Dorp

 2. Kernenergie heeft pas toekomst als het gevaar van productie en het afvalprobleem worden opgelost. We zouden ons consumptiegedrag tegen het licht moeten houden; meer, meer, meer en vooral ongezonder. Er is hierover een bijzondere podcast gemaakt: donut-economie. (https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/de-donut-economie.html).
  We leven op te grote voet, ons verbruik van energie en grondstoffen is allang niet meer duurzaam. Duurzaam is het pas als de ontwikkeling aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen (VN/Brundtland 1987). Het produceren van kernenergie en het kernafval is helaas beiden gevaarlijk, daar zadel je de generaties na ons mee op.

 3. Daar hebben we jarenlang tegen gestreden. Het afval moet opgeslagen en daar is geen oplossing voor, dat komt dus uiteindelijk op het bord van… de volgende generaties en de natuur waar het uiteindelijk naar buiten komt. Hebben we dan niets geleerd van het smerige havenslib in de Broekpolder.

  1. Dat kernafval voor de volgende generaties? Wat dacht je van de accu’s van de zogenaamd milieuvriendelijke elektrische auto s, fietsen en telefoontjes? Ook de winning van dat Lithium voor die accu s gaat op schandalige wijze over de ruggen van kindertjes die ook beter op school kunnen zitten. Je kunt tegen kernenergie zijn als er een alternatief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *