Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VERZET TEGEN HETZE ZWARTE PIET IN SCHIEDAM EN OMGEVING

SCHIEDAM- De intochten in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis worden genoemd in een online oproep tot een boycot door de organisatoren van de Nationale Zwarte Pieten Dagen. Aanleiding is de inzet van roetveegfiguren bij de Sinterklaasvieringen in de regio Waterweg-Noord.

In de oproep valt te lezen: ‘Toen de intocht in uw woonplaats veranderde, bent u toen om uw mening gevraagd? Of is de intocht veranderd onder druk van demonstraties, een boze burgemeester die dreigde met een subsidiestop en door onwetendheid van het comité?’

Daarna volgt de aanbeveling: ‘Wanneer de intocht inderdaad is aangepast met roetveeg, omdat de bevolking van een woonplaats er massaal achter staat, dan zeggen wij ‘prima’. Wanneer dat niet zo is vragen wij u het volgende: Ga, wanneer u kinderen hebt, niet naar de Sinterklaasintocht in uw woonplaats (of er moeten meerdere intochten zijn waarbij er één wel traditioneel is. Bezoek dan die intocht). In de omgeving van uw woonplaats zijn meer dan genoeg intochten waar u wel een leuk Sinterklaasfeest kunt beleven.’

Ook voor volwassenen zonder kinderen ligt er een taak volgens de oproep: ‘Wanneer u geen kinderen heeft roepen wij u op om juist wel naar de aangepaste intocht te gaan. Niet als uzelf, wel als Zwarte Piet. Neem strooigoed mee en laat de mensen die er zijn beleven hoe het wél gevierd moet worden.’

Voor wie zich nog meer wil inzetten voor het behoud van het traditionele feest luidt het advies: ‘Meld u aan als vrijwilliger/vertegenwoordiger bij/van het Sint en Pietengilde. Klik HIER.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

13 reacties op “VERZET TEGEN HETZE ZWARTE PIET IN SCHIEDAM EN OMGEVING

 1. Zou het geen uitkomst zijn om die zwarte drammers voor zwarte Piet gaan ? je geeft ze spierwitte kleding aan en het leed is opgelost… Iedereen tevreden toch?

 2. Ik ben Rotterdamse , daar woon ik nu ook weer .
  Een aantal jaar in Schiedam centrum gewoond.

  Ik ben voor zwarte piet, zelf vertolker.
  Mij is nooit gevraagd van gemeente uit wat ik vind .

  Natuurlijk blijft sinterklaas en zwarte piet gewoon .

 3. Blijf gewoon van onze traditie af.
  Die achterlijke gemeenten schijten in hun broek voor een stel schreeuwerds die zogenaamd opeens allemaal zwarte piet zijn genoemd vroeger. Ik ben in de bijlmer opgegroeid en heel raar hoor dat iemand met n donkere huidskleur en geloof me ik ken er heel wat nog nooit zijn vergeleken met n zwarte piet.
  Allemaal beroepsslachtoffers die voor n groot deel ook nog gesubsidieerd worden door die linkse partijen. zwarte piet moeten ze van af blijven.

 4. Beste mensen, wat een gezeik. Kijk eens naar sinterklaas op Aruba en omliggende eilanden. Daar zijn de gekleurde bewoners gewoon zwarte Piet. Als elke plaats ipv blanke mensen gewoon negroïde mensen, die dit willen natuurlijk, als zwarte Piet is het hele probleem opgelost en die mensen hebben er nog plezier in ook.

  1. De racisme van KOZP moet nou eens afgelopen zijn. En de gemeentes moet zich niet laten meeslepen.
   Hij hoort en blijft zwart

 5. Dan hulde aan burgemeester Bruls van Nijmegen, daar mogen die anti piet demonstranten demonstreren, maar alleen op een locatie buiten de route

 6. Ik kom uit Amsterdam.
  Hier is het helemaal een bende van ellende. Witte linkse zogenaamde politiek correcte politici beslissen hier alles. De burger wordt nooit gehoord.
  Ik geloof dat 90% van de Amsterdammers gewoon een zwarte zwartepiet willen.
  Maar een haatzaaiende Ghanees krijgt subsidie om zwartepiet zwart te maken en Sinterklaas weg te bannen.

 7. Het Sinterklaasfeest is een cultureel feest. Iedereen heeft het recht het feest te vieren zoals hij/zij dat wil (UNESCO).
  Dat betekent dat de overheid/gemeente zich niet mag bemoeien met de kleur van Piet en dat betekent ook dat niemand het recht heeft om anderen te dwingen om Piet een andere kleur te geven.
  De overheid/gemeente zouden geen demonstraties/protestakties mogen toestaan bij een Sinterklaasintocht, dit voor de veiligheid van de aanwezige kinderen (het is een kinderfeest) en omdat demonstraties tegen de aanwezige Piet ook als een schending van het recht om te vieren zoals men wil gezien kan worden.

 8. Het is de uiteindelijke beslissing van de burgemeester en als die goed informeerd naar de stem van zijn burgers, ( stem uitbrengen ) luistert, dan is dat toch de beslissende factor.

 9. Ik ben blank en ik vind zwarte piet racistisch sinds de eerste keer dat ik een persoon heb horen zeggen dat diegene zich gediscrimineerd voelde of gepest is. Vroeger heb ik het als kind ook vaker gezien maar nooit zo over nagedacht wat dat toch met zo een persoon doet. Ik vind het heel triest van mensen die pro zwarte piet zijn deze mensen komen op mij echt racistisch over elke keer weer en ik krijg rillingen van de laksheid en tekort aan empathie van deze mensen buiten dat komen die mensen de zwarte piet vaak op agressieve wijze ( manier van praten) verdedigen en ik zie veel woede in hun wat mij erg raakt en pijn doet. Waarom kunnen en willen deze mensen zich niet in een ander verplaatsen? Daar zit echt wat fout. Ik ben hierdoor echt het feest gaan haten sorry maar dat komt echt door jullie mensen die er een te groot probleem van maken om het aan te passen zodat iedereen blij is. Vooral mensen die zeggen ja niemand heb het recht om aan zwarte piet te komen nogmaals dus omdat een of andere slavenhandel dat eeuwen geleden heb bepaald mogen wij als mensen van deze tijd daar niks over zeggen? Heel erg laag helemaal onbegrijpelijk voor mij. Jullie verpesten het feest ik vier geen Sinterklaas heb twee kleintjes en ik doe hier niet aan mee stik erin zou ik zeggen. Door de reactie van al die boze blanken mensen die woede in hun gezicht heb ik nu echt een hekel aan heel het feest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *