Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

TOCH NOG ONTHULLING VRIENDENFLES SCHIEDAM

SCHIEDAM- Burgemeester Cor Lamers (CDA) heeft vanmiddag alsnog de nieuwe Vriendenfles onthuld. De Vrienden van het Jenevermuseum hebben een half jaar moeten wachten op de onthulling van ‘hun’ speciale fles. De jaarlijkse actie van de burgemeester werd door de lockdown uitgesteld.

De officiële handeling vond plaats in de kerk aan de Westvest in plaats van het Jenevermuseum, vanwege de restricties van het coronageloof. Het is traditie dat de vereniging Vrienden van het Jenevermuseum jaarlijks een Schiedamse kunstenaar vraagt om het etiket voor de Vriendenfles te ontwerpen.

Dit keer heeft Willem den Broeder ‘ja’ gezegd tegen het verzoek. Den Broeder (68), een rasechte Schiedammer, is autodidact. ​Hij is al meer dan 25 jaar kunstenaar.
Zijn werk is surrealistisch van aard. Als voormalig elektrotechnicus schuwt Willem den Broeder de moderne techniek niet. Veel van zijn kunstwerken komen de laatste tijd op een digitale manier tot stand.

In de loop der tijd heeft Den Broeder zich overigens veel technieken eigen gemaakt. Die worden getoond op de expositie Kunst op de fles in het Jenevermuseum, die rondom de onthulling van de Vriendenfles al loopt. De titel van de tentoonstelling moet letterlijk worden genomen. Wat betreft zijn activiteiten als kunstenaar heeft Den Broeder tijdens de Coronacrisis allerminst stil gezeten. Hij ontwierp onder meer het affiche Het Raam, dat in het Stedelijk Museum Schiedam op de expositie Echte troostkunst is te bewonderen.

In de Melcherszaal van het Jenevermuseum hangen (en staan) verschillende actuele werken van Willem den Broeder, zoals een compositie op canvas van ‘De Jenevermeisjes’ een schilderij op doek met de titel ‘Rembrandt en de vlieg uit de oude molen van zijn vader’, een vitrinekast met zo’n twintig gedecoreerde borrelglaasjes, beschilderde kelderflessen, enz. Een drietal videopresentaties geven een inzicht in de persoon van de kunstenaar, zijn droom en zijn werk. In een vitrinekast zijn alle Vriendenflessen te zien met etiketten, die in de afgelopen 15 jaren door diverse Schiedamse kunstenaars zijn ontworpen. Vanaf 19 september is ook het etiket voor de Vriendenfles 2020 te zien. De tentoonstelling loopt tot 30 september van dit jaar.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *