Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

TEGENSTELLINGEN BIJ PROTEST TEGEN MILIEUZONE SCHIEDAM

SCHIEDAM- Organisatie en deelnemers voeren ieder een eigen strijd met de protestrit tegen de milieuzones in de regio. Dat wordt duidelijk bij een rondgang over de Maasboulevard in Schiedam. Een bonte stoet oldtimers staat hier zondagmiddag geparkeerd na afloop van een gezamenlijke toer. De organisatie strijdt tegen symboolpolitiek en pleit voor autoluwe binnensteden. De autobezitters gaat het om het afgeven van een signaal ‘tegen het autootje pesten’ en voor het opheffen van beperkende milieumaatregelen.

“Milieu ? Laat ze eerst maar eens wat doen tegen de uitstoot van al die cruisschepen”, zegt Elly Uithol, zittend op de treeplank van haar Ford uit 1931. “Mijn man en ik doen mee met de protestrit, omdat we het niet eens zijn met de invoering van een milieuzone.” Dat is ook het motief voor Peter Ehmann. Met zijn Mitsubishi Carisma uit 1994 mag hij Rotterdam niet meer in en hij vreest eenzelfde maatregel wanneer ook Schiedam met een milieuzone komt. “Het is puur autootje pesten”, vindt hij.

De Stichting Rotterdamse Klassiekers heeft als organisator van de protestrit een heel ander verhaal. “Als je echt schone lucht wilt moet je alle auto’s terugdringen”, zegt Eric Schippers namens de organisatie. In Schiedam pleit de stichting voor het gebruik van walstroom, het einde van de glasfabriek, een verbod op houtkachels en maatregelen tegen de scheepvaart. Daarnaast ziet de stichting wel wat in de aanschaf van honderd stadsbussen op waterstof en het P+R terrein Vijfsluizen moet worden uitgebreid. De stichting is in gesprek met de gemeente Schiedam over het autoluw maken van de binnenstad.

Om de protestrit te kunnen rijden heeft de organisatie de totale CO2 uitstoot afgekocht voor alle deelnemers á 20 eurocent per stuk, in ruil voor een officieel certificaat. Met de opbrengst worden exact 4,8 bomen geplant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *