Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

START SLOOP ERTSKRANEN VLAARDINGEN-OOST

VLAARDINGEN- De twee historische ertskranen bij de Vlaardingse Vulcaanhaven worden op dit moment ontmanteld. De beeldbepalende kranen aan de rand van de Oostwijk worden ondanks bezwaren gesloopt. De ertskranen zijn eigendom van het overslagbedrijf Rotterdam Bulk Terminal (RBT).

Het Cuypersgenootschap heeft vorig jaar een verzoek ingediend om de kranen aan te wijzen als monument en ze daarmee te behouden. Op basis van het monumentenverzoek heeft het stadsbestuur toen besloten om de kranen voor de duur van een kwartaal aan te wijzen als monument. Dit bood de mogelijkheid om een goede beslissing te nemen, terwijl in de tussentijd de kranen beschermd zouden worden tegen sloop.

Er volgde een onderzoek naar de haalbaarheid om de ertskranen een nieuwe bestemming te geven. De conclusie was dat behoud van de ertskranen op de huidige plek niet reëel was. Het terrein heeft een functie als industriële haven en dat  belemmert potentiële toekomstige publieksgerichte functies van de kranen. Het gemeentebestuur heeft daarop besloten om de twee ertskranen niet definitief als gemeentelijke monumenten aan te wijzen.

De kranen van RBT zijn in de jaren ‘50 gebouwd voor Havenbedrijf Vlaardingen Oost, dat sinds 1919 aan de Vulcaanhaven gevestigd was. Het zijn typische voorbeelden van industriële technologie uit de tijd van de wederopbouw en ze zijn daarom in 2007 voorgedragen voor de status van rijksmonument. De kranen die op een brug lijken, kunnen langs de kade bewegen en worden verreden totdat de kraan zich ter hoogte van de laadruimte bevindt. Daarna wordt het deel dat zich boven de haven bevindt, neergeklapt.

Foto: Arne van der Zande

GEEF UW MENING!!

Laat weten wat u vind. Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “START SLOOP ERTSKRANEN VLAARDINGEN-OOST

  1. Alsof ik het wist. MIJN opa en die van vele 50+-ers in en rond Vlaardingen zagen die enorme apparaten gebouwd worden. Deze “Iconen van de Rijnmond” worden dus verschroot..? Gaat dat met ‘De Hef’ dan ook gebeuren of wordt dàt wèl als een moord op een icoon gezien? Of: Is stadsarchitectuur daar wèl van historisch belang omdat er daar ‘al zoveel in 15 minuten is “gesloopt” door gulzige Oosterburen’..?
    Erg jammer dat Vlaardingen en/of wie-dan-ook NIET in staat schijnt/blijkt te zijn het oprukkend economisch monster der MOETEN MEEGAAN MET DE TIJD een halt toe te roepen. Kennelijk is het wèl doorzetten van de huidig al fors op dreef zijnde bouw van een ‘Blankenburgtunnel’ – die weliswaar ònder de grond/het water ligt – een ‘mooi project’ waar de economie wèl baat bij zou hebben maar waar de Vlaardingse bewoners binnen de “snelwegruit” gratis het fijnstof van aangeleverd krijgen. Eerst was er een AVR die dioxinen over Vlaardingen mócht verspreiden, totdat bleek dat kankervormen die daardoor wel degelijk konden ontstaan een kostbaar maar.dan tòch maar -achteraf(!) – aan te brengen filtersysteem noodzakelijk maakten en ‘we’ er straks, ook onzichtbaar, fijnstof voor in de plaats krijgen.
    Al-met-al: Vlaardingen… The place to be..??!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *