Rijnmond Nieuws
RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STAKERS GLASFABRIEK SCHIEDAM GAAN DOOR

SCHIEDAM- De centrale ondernemingsraad (COR) van de glasfabriek in Schiedam heeft negatief geoordeeld over het voorgenomen besluit van de directie om de vestiging in Schiedam te sluiten. Stakingsleider Ali Gündüz (FNV): “Dit oordeel bevestigt dat het bedrijf de noodzaak voor sluiting niet hard kan maken. Wij gaan door met staken.”

Sinds maandag zijn de werknemers in Schiedam aan het staken voor een beter sociaal plan. Ruim tweehonderd mensen worden getroffen door een eventuele sluiting van de Schiedamse glasfabriek.
Glasfabriek O-I wil alleen praten over een beter sociaal plan als de COR afziet van een eventuele juridische procedure. Gündüz: “Dat is ongehoord en nog nooit vertoond. Door deze voorwaarde te stellen, chanteert het bedrijf de werknemers.”

Naast deze principiële kwestie, rammelt het directieplan in de onderbouwing aan alle kanten, vindt de vakbond. Gündüz: “Dit moet echt beter. Wij willen dat het bedrijf open blijft, of in ieder geval dat we de plannen die er bij de directie zijn in volle omvang kunnen beoordelen. Daarnaast willen we een fatsoenlijk sociaal plan voor de mensen die straks mogelijk toch getroffen worden. Dat is de inzet van deze staking.”

De werknemers eisen een transitievergoeding met factor 2,5 zonder maximering van de ontslagvergoeding, een acceptabel outplacement-traject voor werknemers die op straat komen te staan en het schrappen van de eigen bijdrage van werknemers in hun (om)scholingskosten. Gündüz: “Het moet niet gekker worden. Je wordt door Owens Illinois ontslagen, en je moet 25% van de scholingskosten betalen.”

Glasproducent Owens Illinois heeft circa achthonderdvijftig medewerkers in dienst in Nederland, waarvan tweehonderddertig in de met sluiting bedreigde Schiedamse vestiging. De directie wil de productie van (bier)flessen verplaatsen naar het Poolse Jaroslaw en enkele vestigingen in Duitsland. O-I beschikt over vijfendertig fabrieken in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *