RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STADSBESTUUR VLAARDINGEN LOVEND OVER INBURGERING STROOMOPWAARTS

VLAARDINGEN- Stroomopwaarts (SOW) heeft vorig jaar zo’n 150 nieuwe inburgeraars begeleid. Het Vlaardingse college van B en W laat dat weten aan de gemeenteraad. De raad krijgt in de memo een terugblik, informatie over huidige situatie en over de verwachting voor 2023.

In 2022 is de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden. Dit betekent onder meer dat vluchtelingen en gezinsherenigers sinds 1 januari 2023 zelf verantwoordelijk zijn voor hun inburgering. Het doel van de nieuwe wet is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen in Nederland en dat ze daarnaast zo snel mogelijk werk vinden.

Volgens B en W is een voorbeeld van succesvol, laagdrempelige participatie het kooktraject dat SOW heeft opgezet. Hier kwamen cultuur en taal samen in de keuken. Ook zijn de eerste vrijwilligerscontracten getekend. Achter de schermen wordt gewerkt aan het opzetten van het taalonderwijs. In september startte een eerste B1 en Z-routeklas. In juni is een overeenkomst getekend met Echt Nederlands. Deze instelling ging aan de slag met de B1- en Z-leerroutes.

De inburgeraars zijn door SOW maatschappelijk ontzorgd, kregen een leerbaarheidstoets en een brede intake. Vervolgens werd het tijd voor taal en participatie.

5 reacties op “STADSBESTUUR VLAARDINGEN LOVEND OVER INBURGERING STROOMOPWAARTS

  1. Ja, ja, Vlaardingen is weer het braafste jongetje van de klas. Voorlopig is het nog steeds wild/west in de Westwijk.

  2. Geweldig resultaat weer voor SOW, 150 kookcursussen en ja! opzet voor taalonderwijs.
    Keihard bezig bij SOW op naar de volgende memo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *