WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAMSE INBRENG DUTCH DESIGN WEEK

SCHIEDAM- Het Stedelijk Museum Schiedam doet mee aan de Dutch Design Week, van 21 tot en met 29 oktober in Eindhoven. Op de tentoonstelling The Embassy of Food is een installatie te zien van Helmut Smits, die ook deel uitmaakt van de tentoonstellingSticky Business. De verleiding van suiker in de kunst in Schiedam. Eetontwerper Marije Vogelzang maakte beide tentoonstellingen.

Absurd

Het werk van Smits bestaat uit een installatie die water uit Coca-Cola destilleert. De Rotterdamse kunstenaar wijst daarmee op het bizarre feit dat op sommige plekken ter wereld wel cola maar geen schoon drinkwater verkrijgbaar is. Is dat er wel dan is cola vaak goedkoper dan water. Absurd noemt Smits ook dat voor de productie van 1 liter cola negen liter water nodig is.

Luilekkerland

De cola/water-installatie is één van de eyecatchers op de tentoonstelling in Schiedam, waar zo’n twintig (inter)nationale kunstenaars werk laten zien dat met suiker heeft te maken. Dat varieert van de prettige kanten – een soort luilekkerland van snoep – tot de minder leuke gevolgen. Het werk gaat ook over grote thema’s als obesitas en slavernij.

Rituelen

Zo’n tachtig snoepjes, koekjes en andere lekkernijen, verspreid over de tentoonstelling, vertellen iets vertellen over het gebruik van suiker bij rituelen in verschillende culturen. Zo drinken sommige gelovigen in Mexico veel cola. Hun boeren zouden de heilige geest bevrijden. Sticky Business. De verleiding van suiker in de kunst duurt tot en met 18 februari 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *