Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘SCHIEDAM MOET KOMENDE JAARWISSELING AL VUURWERKVRIJ’

SCHIEDAM- Als het aan GroenLinks Schiedam ligt, wordt heel Schiedam komende jaarwisseling een vuurwerkvrije zone. Raadslid Sandra Mantingh: “Het is werkelijk waar absurd dat dit vuurwerkterreur nog is toegestaan. Vuurwerk zorgt elk jaar weer voor dode en gewonde mensen en dieren. Er is behoefte aan een totaalverbod, maar in de Tweede Kamer zijn veel partijen te laf om daarvoor te zorgen, daarom moeten wij als gemeente nu echt stappen gaan zetten”

De laatste tijd krijgt het beperken van consumentenvuurwerk steeds meer steun. De brandweer, oogartsen, de Onderzoeksraad Voor Veiligheid en politie spreken zich al jaren uit. Uit recente opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van Nederland voor een vuurwerkverbod is. De Tweede Kamerfracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren werken aan een initiatiefwet voor een landelijk verbod en op 7 januari was er voor het eerst een meerderheid voor een vuurwerkverbod in de Raad van buurgemeente Rotterdam. Echter, de landelijke politiek lijkt nu te gaan voor een gedeeltelijk verbod, op knalvuurwerk en pijlen. Daarmee wordt volgens GroenLinks de overlast voor mens, dier en milieu niet opgelost en het zou bovendien een stuk lastiger zijn te handhaven.

Er vielen afgelopen Oud & Nieuw bijna 1300 gewonden, van wie 385 op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belanden, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Daarmee is het aantal slachtoffers van een vuurwerkongeval voor het tweede jaar op rij gestegen, want vorig jaar vielen er bijna 1200 gewonden.

Hulpdiensten hadden in Schiedam hun handen vol. Overal in de stad waren kleine brandjes. Een aantal auto’s liep zware schade op. Grote branden bleven uit, mede door intensieve voorbereiding van gemeente en hulpdiensten. GL: ‘Schandalig dat ook dit jaar politieagenten, brandweermannen en ambulancepersoneel bekogeld werden met vuurwerk. En in de aanloop naar de jaarwisseling ondervonden veel Schiedammers overlast van te vroeg afgestoken en illegaal vuurwerk. De stad lag op 1 januari in puin en de uiteindelijke schade aan gemeentelijke bezittingen bedroeg 30.000 euro. Kosten waar wij met z’n allen voor opdragen.’

GroenLinks Schiedam wil een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk vanaf de eerstvolgende jaarwisseling. De partij wil dat er veiligere feestelijke alternatieven komen. Zo zou een professionele vuurwerkshow in de stad een optie kunnen zijn.

Daarom grijpt GroenLinks Schiedam het actualiteitendebat aan in de gemeenteraadsvergadering (28 januari) om hierover met de Raad in gesprek te gaan. Ook bereiden ze een motie voor om van Schiedam een vuurwerkvrije stad te maken.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

5 reacties op “‘SCHIEDAM MOET KOMENDE JAARWISSELING AL VUURWERKVRIJ’

 1. 31 december verandert de stad in een terreurzône. We zijn er al berucht om geworden in het buitenland. Ga door GroenLinks ! Er komen verwensingen, onbegrip en een oproep om iets van het vuurwerk in stand te houden. Alsjeblieft breng een einde naan de vernielingen, de schade, de gewonden, de verminkten, de doden, de ontspoorde hulpdieren, de verbrande apen, de overlast van stof voor mensen met astma, de troep de volgende dag.

 2. Totaal niet mee eens. Het gaat niet om het vuurwerk. Het is hoe je er mee omgaat. Als je er normaal mee omgaat is dat niet het grootste probleem. Alcohol drugs en mentaliteit is een veel groter probleem.
  Alleen groen links schijnt dat niet te snappen.

  1. Klopt Hans en dat weet ook iedereen, zelfs Groen Links. Maar daar valt niet tegen op te boksen degene die het doen hebben er gewoonweg schijt aan. En als je persoon er op aanspreekt krijg je alleen maar grote mond of klappen. In Nieuwland was het vanaf november pet met zwaar vuurwerk.

   Ik heb geen probleem met normaal vuurwerk (klasse 1) maar merendeel vind hoe harder hoe beter en vaak zijn de omstanders de dupe. Want meeste die gewond raken zijn de onschuldige omstanders.

   Persoonlijk vind ik gewoon vuurwerkzone’s en vuurwerk vrije zone’s een prima idee, maar ja ook daar houdt niemand zich aan. Dus als jij een goede oplossing weet zodat iedereen tevreden is zou ik zeggen ga je gang. Want het moet niet zo zijn dat de blauwe brigade meer man in moet zetten om de aso’s te betrappen.

 3. Wat denkt GL nou? Een verbod zal alleen maar averechts werken. Mensen gaan dan eerder zwaarder vuurwerk aanschaffen dat al op de zwarte markt gekocht kan worden. De overlast zal juist worden vergroot. Al die betutteling… nooit hoor je iemand over een huisdier verbod. Denk aan alle bijt en overlast (poep op straat) dit zorgt voor way more dagelijkse overlast. …Of wat dacht je van een sigaretten verbod? Hoeveel mensen sterven er wel niet aan longkanker elk jaar… percentages liggen best wel wat hoger. GL is gewoon wat populistisch aan het meebrallen. Lekker makkelijk meeliften op wat anti volk sentiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *