Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM GEBRUIKT POETIN VOOR GASLOOS GROENOORD

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam gebruikt een foto van de Russische president Vladimir Poetin om raadsleden te winnen voor het plan om de wijk Groenoord als eerste van het aardgasnet te halen. Dat laat Andreas Rose weten, fractievoorzitter van oppositiepartij LOS. Hij was met andere lokale volksvertegenwoordigers maandagavond aanwezig bij een gemeentelijke presentatie waarom Groenoord van het gas af moet.

Rose:’De eerste reden was dat Nederland, om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, van het gas af wil. Het is alleen vreemd dat andere Europese landen, zwaaiend met datzelfde Parijse akkoord, vol inzetten op gas, omdat het zoveel minder CO2 uitstoot ten opzicht van steenkool en bruinkool.
De ambtenaar gaf nog een tweede reden waarom we van het van gas af moeten. Hij liet ons een foto zien van Poetin. Dat is een dictator en daar wil je geen zaken mee doen. Daarom moet Groenoord en later Nieuwland van het gas af.
Wij hoorden dat het geen vrije keuze is. Als de gemeenteraad besluit dat Groenoord van het gas af moet dan is dat ook heel Groenoord. Heel Groenoord? Ja, heel Groenoord! Denk dus als eigenaar van een eigen woning niet dat u als een soort onverzettelijke Galliër aan het gas kunt blijven. Dat er naast het warmtenet een gasnet zal blijven is uitgesloten. Daar was de ambtenaar heel helder over. Iedereen moet van het gas af en moet voor veel geld zijn huis geschikt maken, anders zit je letterlijk in de kou. Als de raad kiest heeft u als burger geen vrije keus meer. Den Haag moet alleen nog even een dictaat schijven dat dit wettelijk mogelijk maakt. Poetin ‘eat your hart out’, zou ik zeggen’.

De fractievoorzitter van LOS plaatst ook kanttekeningen bij het warmtenet waarop Groenoord wordt aangesloten. Rose: ‘Iedereen krijgt straks energie van Eneco. Van een monopolist. Volgens de gemeente hoeven we echter niet te vrezen. Dankzij de warmtewet zijn de handen gebonden van Eneco en kan hij ons als monopolist niet de duimschroeven aandraaien door de tarieven te verhogen. Eneco is een betrouwbare partner. Ja, nog wel! Deze gemeente wil zijn aandelen Eneco echter verkopen aan de hoogst biedende. De kans dat Shell uit die trechterveiling komt is groot. Wat Shell echter gaat doen met het warmtenet is ongewis. Als ex-aandeelhouder hebben we hier niks over te vertellen. Het zou zomaar kunnen dat Shell over een paar jaar het warmtenet aan Gazprom verkoopt en dan zitten de bewoners van Groenoord weer vast aan Poetin. Doemscenario zegt u?Wellicht. En bangmakerij? Ja, deze hele gasloze exercitie berust op bangmakerij. De illusie dat je daarmee het klimaat ook maar iets beïnvloed is een religieuze opvatting. Wat realiteit is, is dat wij de bewoners van Groenoord uitleveren aan een monopolist. Geen zorg zegt het college. De prijs die de eigenaar van het warmtenet gaat bereken is geregeld in de warmtewet, die overigens ook op de schop gaat. Bovendien wordt gas toch veel duurder in de toekomst dankzij extra belastingen uit Den Haag. Het is dus helemaal niet erg om je in de onkosten te storten om je huis voor circa 15.000 euro aan te passen. Voor Woonplus is het helemaal geen probleem. Die verhoogt gewoon de huren. Hoe particuliere eigenaren ooit hun investering terug moeten verdienen wordt echter niet vermeld.’

Rose: ‘Weet u, ik ben eigenlijk helemaal niet zo bang voor Poetin. Hij en wij hebben namelijk het zelfde belang. Hij wil ons graag gas verkopen en wij willen het hebben. Zolang hij de prijs redelijk houdt hoeven we het niet in te kopen in Noorwegen of bij Trump, die volgens sommigen ook niet helemaal zuiver op de graad is. Ik heb veel liever te maken met een ijdele dictator dan de milieuzeloten die denken dat gas slecht is en stroom goed is. Dit zijn gelovige fanatiekelingen die heel ver gaan om anderen te bekeren. Wie aan het gas blijft kan aan het gas wat hen betreft. Om al die klimaat plannen te financieren worden zij die niet van het gas af willen of kunnen financieel uitgeknepen. Nou dan heb ik liever Poetin dan Rutte. Poetin is een liberaal vergeleken met de plannen van het kabinet Rutte 3.’

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

1 reactie op “SCHIEDAM GEBRUIKT POETIN VOOR GASLOOS GROENOORD

 1. Serieus?

  Dus er is blijkbaar geen beter argument om te overtuigen dan een foto van Putin? Konden jullie zo gauw geen foto van Emmanuel Goldstein vinden??

  Een foto van Putin… is dit nou jullie troefkaart, jullie geheime wapen? Is dit dan het niveau waarop jullie opereren, jongens?

  Verwachtten degenen die deze gemeentelijke presentatie in elkaar geflanst hebben nu echt serieus dat het simpelweg tonen van een foto van Putin onmiddellijk een Pavloviaanse reactie bij de aanwezige volksvertegenwoordigers zou triggeren?
  Dat de gegadigden direct door irrationele emoties overvallen zouden worden bij het zien van de foto?
  En dat die meute zomaar, overmand door aangewakkerde groepsangst en in de afwezigheid van feiten, alsnog overtuigd zou raken, puur op basis van geprojecteerde hysterie?

  Met dit soort ‘bewijs’ overtuig je nog geen chimpansee van je gelijk!

  Of is dit een ordinaire poging tot openlijke intimidatie van volksvertegenwoordigers, via de inzet van een hier-niet-bij-name-genoemde hogere ambtenaar?
  Om de gegadigden openlijk en preventief het zwijgen op te leggen nu men van bovenaf dictatoriale maatregelen begint op te leggen?

  Maar zou het dan niet veel handiger zijn als de hogere ambtenaren af en toe gewoon een kleine correctie met een stroomstootwapen mogen uitdelen aan de volksvertegenwoordigers? Gewoon een klein pijnloos schokje om ze bij te sturen, als ze weer lopen te blaten of uit het gareel lopen.

  Een (kuch) cattleprod schijnt zich hiervoor goed te lenen. Of zo’n handige elektrische halsband voor honden.

  Kun je mooi op afstand bedienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *