WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

RET ZET MES IN DIENSTEN: METRO WORDT WEL OPGESCHAALD

SCHIEDAM- De directie van de RET kondigt ‘pijnlijke maatregelen’ aan om de financiële gevolgen van de crisis (veroorzaakt door de lockdown) op te vangen. Er gaan minder trams en bussen rijden en een kwart van de controles wordt geschrapt. Directeur Maurice van Unck: ‘Ik wil dat het hierbij blijft, want straks zijn we weer hard nodig.’ De maatregelen zijn vastgesteld door de Metropoolregio (MRDH).

Er komen ritten bij bus en tram te vervallen. Bij de metro is het voornemen om juist weer op te schalen in de spits. De RET monitort met de MRDH of en wanneer verder opschalen bij metro en het herstellen van geschrapte ritten bij tram en bus nodig is. De ingangsdatum voor de maatregelen is op z’n vroegst 30 augustus 2021.

De MRDH legt de RET een besparing van 25% op voor sociale veiligheid. Dat gebeurt door het werk van metrobeheerders voortaan vooral te richten op ondergrondse metrostations en door mobiele teams in te zetten bij tramritten zonder conducteur. In de praktijk betekent dit minder externe inhuur van tramconducteurs en het omscholen van een deel van de metrobeheerders tot conducteur. Over de precieze uitvoering en planning van deze maatregel vinden nog gesprekken plaats tussen de RET, de gemeenten en de OR. Het effect van deze besparing wordt gemonitord, zodat bijsturen mogelijk is als de sociale veiligheid te veel achteruit gaat.

De RET treft maatregelen in de bedrijfsvoering. Hierin weegt het behoud van werkgelegenheid zwaar mee. Er zijn al veel besparingen doorgevoerd en er wordt nog een efficiencyslag gemaakt. De RET bespreekt daarnaast met de vakbonden en OR hoe besparingen op de arbeidsvoorwaarden kunnen plaatsvinden zonder dat dit medewerkers direct financieel raakt. Verder is de RET met de bonden in gesprek over een regeling voor vervroegd uittreden.

Andere vastgestelde maatregelen zijn marketingacties om reizigers terug te winnen, spreidingsmaatregelen en duurzaamheidsmaatregelen die geld opleveren. Daarnaast dragen gemeenten voortaan bij aan de meerkosten bij wegomleidingen en buitendienststellingen.

Eerder werd al bekend dat MRDH en vervoerders ook opties verkennen voor als er meer bezuinigingen nodig zijn door het uitblijven van staatssteun en het langer wegblijven van reizigers. Het gaat daarbij onder meer om het verhogen van tarieven, verder ingrijpen in de sociale veiligheid, verder aanpassen van de dienstregeling en later dan geplande instroom van nieuwe bussen. De MRDH, de RET en de bonden maken zich sterk om deze ongewenste ingrepen af te wenden. Het verlengen van de financiële steun vanuit het Rijk (die nu is toegezegd tot 1 oktober) is daarvoor onmisbaar.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *