WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

RET WEET NIET WELKE BUSSEN RIJDEN

ROTTERDAM- Reizigers moeten vandaag en morgen rekening houden met uitval van bussen in verband met een staking van een deel van het RET-buspersoneel. De trams en metro’s rijden wel allemaal. Welke ritten van de RET uitvallen is niet te zeggen, omdat niet alle buschauffeurs zullen staken.

De buschauffeurs bij de RET vallen onder twee verschillende cao’s. De stakingsoproep van de vakbond FNV zal niet voor alle medewerkers van toepassing zijn. Afhankelijk van het aantal medewerkers dat lid is van de FNV én gaat staken vallen er meer of minder bussen van de RET uit. Omdat verschillende buslijnen aan elkaar gekoppeld zijn, is niet specifiek aan te geven om welke busritten of buslijnen het gaat.

Reizigers moeten er rekening mee houden dat de busdienstregeling van de RET en andere busmaatschappijen ernstig verstoord is. Het advies is dan ook om waar mogelijk voor tram of metro te kiezen en om de reisplanner online te checken of de RET App.

De werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbonden FNV en CNV hebben tot diep in de nacht onderhandeld over een nieuwe cao Openbaar Vervoer 2023. De vakbonden hebben het overleg afgebroken, ondanks een loonbod van 8% vanaf 1 januari 2023. Het voorstel van de werkgevers is een cao van 1 jaar, met een loonsverhoging van 8%. Het totale bod van de werkgevers, inclusief andere maatregelen, zou gelijk zijn aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van 11%, zeggen de werkgevers.

Volgens de FNV deden de werkgevers in september vorig jaar een tweede cao-bod, nadat het eerste bod voor de zomer al was afgewezen. De FNV-leden in de sector willen dat de lonen meestijgen met de prijzen in de winkels, wat neerkomt op meer dan 10%. De werkgevers bieden voor 2022 eenmalig 500 euro, voor 2023 7% en voor 2024 3%. Verder willen de chauffeurs dat vanaf 2023 alle diensten 100% uitbetaald worden en een werkdag van maximaal 12 uur.

Naast loon hebben de werkgevers en de vakbonden verder gepraat over een generatiepact. Hier was nagenoeg overeenstemming over bereikt. Dit is een regeling waar medewerkers in het streekvervoer gebruik van kunnen maken vanaf 63 jaar, waarbij een medewerker 60% werkt, 80% betaald krijgt en 100% pensioen opbouwt. Werkgevers hebben voorgesteld om de kosten van deze regeling volledig te dragen. Het generatiepact is een belangrijke maatregel in het kader van duurzame inzetbaarheid en de verlaging van de werkdruk.

De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *