Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

RESTANT BIJZONDERE BUNKER HOEK VAN HOLLAND OPGEGRAVEN

HOEK VAN HOLLAND- Tijdens werkzaamheden in de duinen van Hoek van Holland is een klein Tobruk-V58bunkertje tevoorschijn gekomen. De werkzaamheden vinden plaats in het kader van de de spoorverlenging Hoekse Lijn naar het strand. Het nieuwe metrospoor doorkruist de Atlantikwall: een 6200 kilometer lange verdedigingslinie, gebouwd door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De werkzaamheden worden uitgevoerd in een beschermd natuurgebied.

De oplevering van het laatste stuk metro naar het stand in Hoek van Holland wordt opgeleverd in het badseizoen van 2022. Dit is onder voorbehoud dat zich geen grote risico’s voordoen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “RESTANT BIJZONDERE BUNKER HOEK VAN HOLLAND OPGEGRAVEN

 1. Betreffende Tobruk staat nog steeds exact daar waar deze door de Duitsers gebouwd is. Hetgeen Duitse militaire kaarten en Nederlandse Spionagekaarten bevestigen.

  De waterbunker aan de Stationsweg, direct links van oude ingang naar het Vinetaduin, gebouwd in de kleine put, daar heb ik jaren geleden (1999-2002) tijdens het in opdracht van Gemeente Rotterdam zoeken naar en vervolgens aanwijzen van explosieven en munitieartikelen, door Saricon-Monshouwer geruimd, reeds op gewezen. Hetgeen in mijn rapport Strandweg-Noord uitvoerig door mij is beschreven. Duitse militaire kaarten en Nederlandse Spionagekaarten en tevens, naoorlogse kaarten van Gemeente Rotterdam bevestigen de aanwezigheid van deze Duitse waterberging. Deze waterberging staat middel gietijzeren leidingen in verbinding met een bunker aan de Oostzijde van Hoek van Holland. Vanuit de Krimsloot werd door de Duitsers drinkwater ingenomen en door gepompt naar de – nu nieuw gevonden – waterberging aan de Strandweg. De gietijzeren leidingen lopen door de Prins Hendrikweg, Prins Hendrikstraat, Rietdijkstraat, Stationsweg rechtstreeks naar de Waterberging aan de Strandweg. Al het – origineel – kaartmateriaal is aanwezig in mijn archief. Dit archief is het archief van de Stichting D.E. de Hoog – Historisch Archief Hoek van Holland. Op 05-05-2020 bestaat dit archief exact 80 jaar (05-1940 – 05-2020).

  RAF-luchtverkenningsfoto’s bevestigen tevens de hiervoor door mij beschreven Tobruk en Waterberging (inhoud 30.000 liter)..

  Door Leefbaar Rotterdam, in de personen van, in eerste instantie, de heer Marco Bouwman (bezocht mij twee maal, verder contact per telefoon en via email) en vervolgens de heer Anton Molenaar (contact per telefoon en email) werd ik benaderd over eventueel militair-historische te verwachten problemen met de nieuw aan te leggen en/of door te trekken Metrolijn. Beiden heb ik uitvoerig uitgelegd hoe de situatie ter plaatse is. Gemeente Rotterdam echter heeft de door mij verstrekte gegevens genegeerd!

  En dan in februari 2020, vind men aan de Strandweg – tot verbazing en tot grote verrassing – alsnog deze uit 1940-1945 daterende Waterberging. De bouwtekening van deze waterberging vermeld zelfs een datum in de stempel en de naam en rang van de Duitse officier die de bouwtekening van deze Waterberging ‘gepruft”ofwel in het Nederlands gecontroleerd heeft!

  Deze nieuw gevonden waterberging, zal wij weten in Hoek van Holland inmiddels niet beter, wederom vertraging en verhoging van de kosten m.b.t. het doortrekken van de Metro naar het strand met zich mede brengen.

  Maar er zal, zoals ik in het verleden voorspeld, gespecificeerd en op schrift heb gesteld, nog veel meer gevonden worden!

  Het bevreemd mij, dat tijdens het doortrekken van de 2e ontsluitingsweg, Noord van het Station, aan de hand vande Duitse bouwtekeningen en RAF-luchtverkenningsfoto’s, alle door mij exact aangegeven, ingetekende en gemelde Duitse schuttersputten en mitrailleuropstellingen, de zgn. derde verdedigingslinie, in het veld zijn genegeerd. Het zand van de 2e ontsluitingsweg is er gewoon overheen aangebracht

  Tot zo ver!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *