RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

REPAIR CAFÉ SCHIEDAM NU OOK VOOR KNUFFELS

SCHIEDAM – Zaterdag 18 maart aanstaande is het Repair Café Schiedam in ontmoetingscentrum ‘De 5 Molens’ weer open. Deskundige vrijwilligers repareren kapotte spullen waarmee Schiedammers naar het Repair Café komen. Ditmaal worden er nieuw specialismes toegevoegd: stofferen en het repareren van knuffels.

Dick Visser en zijn vrouw Reini zijn nieuwe vrijwilligers. Reini was in haar vrije tijd altijd al aan het klussen en knutselen. Om nog meer te kunnen doen met stoffen heeft Reini een cursus woningstofferen gevolgd. “Ik wil bezoekers die gestoffeerde kleine meubelstukken meenemen graag helpen daar waar het nodig en mogelijk is reparaties te verrichten, het meubelstuk weer mooi te maken”, zegt Reini. “Van alles doen met stoffen is wel mijn ding. Daarom wil ik me niet beperken tot het repareren van stofferingen van kleinmeubelen, maar wil ik ook graag knuffels herstellen. Van stoffen popjes tot teddyberen, ik geef ze graag een tweede leven.” Reini zal er aanstaande zaterdag bij zijn als nieuwe vrijwilliger.

Dick is er niet aanstaande zaterdag, maar zaterdag 15 april voor het eerst bij als vrijwilliger. “Ik werk graag met hout. Ik vind het bijvoorbeeld heel dankbaar werk om houten speelgoed weer helemaal tip top in orde te maken. Komt iemand met iets anders van hout aan om te repareren, kijk ik er ook graag naar. Een houten stoofje? Andere houten huisraad of kleine houten meubelstukken? Met hout is in het algemeen meer mogelijk dan met plastic voorwerpen. Ik ga graag mijn uiterste best doen de houten voorwerpen weer zo goed als mogelijk te herstellen. Overigens, iets heel anders, als mensen met kinderfietsjes waar iets niet goed aan werkt of ouderwetse autopeds met een mankement komen, ga ik er ook graag naar kijken.”

In het Repair Café Schiedam staan elke derde zaterdag van de maand deskundige vrijwilligers klaar om kosteloos spullen te repareren die anders zouden worden weggegooid. Daarbij kan worden gedacht aan koffieapparaten, audio- en videoapparatuur, klokken, verlichting en andere kleine elektrische apparatuur zoals krultangen, waterkokers en broodroosters. Eveneens reparaties aan rollators, boodschappenwagentjes en koffers op wieltjes alsook kleine reparaties aan fietsen behoren tot de mogelijkheden. Ook kleding kan worden aangeboden voor reparatie of klein verstelwerk en zodoende een langer leven krijgen.

Zo kan het Repair Café Schiedam de eigenaars van kapotte spullen helpen door deze zo mogelijk voor hen te repareren. Dat is niet alleen beter voor de portemonnee van de eigenaars, maar ook voor het milieu. Spullen komen daardoor niet onnodig op de afvalberg terecht. De vrijwilligers van het Repair Café Schiedam en de eigenaars van kapotte spullen kunnen dus samen een positieve bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. En het heet niet voor niets Repair Café, want het is tijdens de zaterdagen dat het Repair Café wordt gehouden nog gezellig ook.

Hoe werkt het?

Bij de ingang worden bezoekers welkom geheten door de gastvrouwen van ‘De 5 Molens’. Die vullen samen met de bezoeker een formulier met enkele vragen in en met op de achterzijde de huisregels. Op basis van de antwoorden op de vragen weet de coördinator welke deskundige vrijwilliger kan worden ingezet. Als er een wachtende of meer wachtenden vóór zijn, kan de bezoeker plaatsnemen aan een van de tafels. Zodra hij of zij aan de beurt is, wordt hij of zij opgehaald om met zijn of haar kapotte voorwerp aan de reparatietafel plaats te nemen.

De deskundige vrijwilliger zit aan de andere kant van de lange tafel, waar altijd tegelijkertijd meerdere bezoekers door de diverse vrijwilligers worden geholpen. Twee weten meer dan één, is een oud Nederlands gezegde. Dat gaat ook zeker op in het Repair Café Schiedam. Daarom komt het vaak voor dat de vrijwilligers elkaar helpen om tot een succesvolle reparatie te komen. De bezoekers mogen meekijken hoe de reparatie wordt uitgevoerd, ze kunnen er immers altijd iets van opsteken.

Afhankelijk van de drukte en van de moeilijkheid van de reparaties is de wachttijd in het ene geval langer dan in het andere. Doorgaans zijn de bezoekers aan het begin (om 9.30 uur) eerder aan de beurt dan in de loop van de ochtend. Reparaties worden aangenomen tot 11.00 uur.

Repair Café Waar: Ontmoetingscentrum ‘De 5 Molens’, Nieuwe Damlaan 818, 3118 AC Schiedam Wanneer: zaterdag 18 maart 2023, van 9.30 tot 11.00 uur. Kosten: toegang is gratis, reparaties worden gratis uitgevoerd, inclusief het gebruik van de op voorraad zijnde tweedehands onderdelen. Indien nieuwe onderdelen aangeschaft dienen te worden, dienen de aanschafkosten hiervan door de bezoeker te worden betaald; hiertoe wordt eerst overgegaan na overleg met en toestemming van de bezoeker. Het geven van een vrijwillige bijdrage is mogelijk. Huisregels: een van de regels is dat geen aansprakelijkheid wordt aanvaard voor de uitgevoerde reparaties en dat geen garantie wordt gegeven op uitgevoerde reparaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.