Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

RAADSMEERDERHEID WIL TOCH EXPERIMENT MET MINIMA IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Er komt toch een experiment in Schiedam om zo’n 2.000 minima 2 jaar lang maandelijks 150 euro extra te geven. Althans, een raadsmeerderheid staat daar op en wethouder Petra Zwang (PvdA) heeft al aangegeven hier mee bezig te zijn.

Het vorige demissionaire gemeentebestuur wees het initiatief af van het Fonds Schiedam-Vlaardingen om een dergelijke experiment te starten.

Op initiatief van GroenLinks is het nieuwe gemeentebestuur verzocht om alsnog in gesprek te gaan met het Fonds Schiedam-Vlaardingen en het Kansenfonds om te zien of er een modus te vinden is om het onderzoeksproject ‘Gewoon geld geven’ ook in Schiedam te laten uitvoeren.

3 reacties op “RAADSMEERDERHEID WIL TOCH EXPERIMENT MET MINIMA IN SCHIEDAM

 1. Tsja, voor 150 euro per maand heb je tóch weer een paar nike’s, of een duurder telefoonabonnement, of een tattoo of een extra slof sigaretten.

 2. Als er dan toch een bedrag ter deze grootte beschikbaar is of komt, zou het eerlijker zijn om eens te overwegen of dit niet anders/eerlijker kan worden verdeeld.

  Minima met € 800 energietoeslag + naar verwachting nog eens een bedrag van € 500 energietoeslag erbij èn structureel € 150 per maand afgezet tegen een andere (overgeslagen) groep die dan de echte minima blijken….

  Probeer bijvoorbeeld de inkomensgrens voor de energietoeslag te verhogen naar 125 of 130%, zodat mensen die dit net mislopen (op soms enkele euro’s “teveel” inkomsten, te triest voor woorden gewoon) dan ook de forse meerprijs energiekosten (en algeheel levensonderhoud) kunnen betalen.

  Het hoeft geen 200% te worden, zoals in Zutphen, maar er vallen nu wel erg veel mensen buiten de boot.

  Of -zoals reeds eerder uitgevoerd in Schiedam- pakketten energiebesparende materialen toekennen, zodat het milieu eveneens een indirect opstekertje krijgt.

  Wellicht kan “onze” Nolet distilleerderij, enigszins in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, eens overwegen een steentje bij te dragen middels bijv. een donatie?
  (Dit blijkt in Rotterdam wel héél sociaal uit te pakken nl.)

  Nog een idee: Nolet’s eigen energiebehoefte is immers al (deels?) afgedekt sinds de bouw van de Nolet-molen, maar de transitie in Schiedam kan verder verbeterd worden.
  Wellicht het plaatsen van zonnepanelen op de bedrijfspanden, met de mogelijkheid om inwoners hier middels zonparticipaties aan deel te nemen. Mogelijk met een (bijv. inkomensgerelateerde korting/voucher o.i.d.) regeling?

  Wel met de kanttekening dat dit, indien mogelijk, liefst niet òf slechts gedeeltelijk voor de hogere inkomens beschikbaar komt.
  Voor deze categorie zijn de financiële middelen om van diverse regelingen/subsidies gebruik te maken veelal wel beschikbaar.

  Het zou mooi zijn om de inkomensgroep die, nu in ieder geval, eigenlijk nergens aan bod komt eens te ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *