Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

POLITIE VLAARDINGEN MAG PREVENTIEF FOUILLEREN

VLAARDINGEN- Het Centrum, de Westwijk en Ambacht zijn door burgemeester Bert Blase (PvdA) aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie in Vlaardingen mag hier tot 5 april preventief fouilleren. Het preventief fouilleren is er op gericht het aantal (vuur)wapens dat in omloop is te verminderen, het aantal (gewapende) geweldsdelicten te verlagen en het veiligheidsgevoel te vergoten.

Met name in deze gebieden zijn met regelmaat geweldsincidenten met of zonder wapens. De preventieve fouilleringen worden op gezette tijden uitgevoerd op last van de officier van justitie en zijn met duidelijke juridische kaders omgeven.

De politie maakt gebruik van informatie gestuurd preventief fouilleren. Hierbij wordt het middel gerichter toegepast. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van bepaalde eigenschappen en kenmerken gebaseerd op objectieve en relevante rechtvaardigingsgronden, zoals leeftijd, kledingstijl en persoonlijke kenmerken, mits die niet strijdig zijn met het discriminatieverbod. Voordeel is dat minder burgers worden onderworpen aan fouillering. Deze selectie zal worden onderbouwd met een analyse van de politie, waarna de officier van justitie toestemming geeft om op basis van deze objectieve eigenschappen gericht te gaan fouilleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *