Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OUDERS LEON GROENEWEG SCHIEDAM GAAN DOOR

SCHIEDAM- De ouders van Leon Groeneweg uit Schiedam stappen naar het gerechtshof in Den Haag. Ze zijn het niet eens met de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om het hernieuwd onderzoek af te sluiten naar de dood van hun destijds 19-jarige zoon.

Begin vorig jaar is het lichaam van Leon opgegraven op Beukenhof in Schiedam voor nader onderzoek . Forensisch patholoog Frank van de Goot stelde toen vast dat Leon ‘vermoedelijk al dood was’ toen hij in het water terecht kwam van het Brielse Meer bij Oostvoorne. Het OM vindt evengoed dat dit onderzoek geen nieuwe informatie heeft opgeleverd over de doodsoorzaak. ‘En het opnieuw horen van een aantal getuigen ook niet,’ aldus het OM. ‘Het onderzoek is nu afgesloten’.

Vanmorgen vond een gesprek plaats tussen de ouders van Leon en de hoofdofficier van justitie in Rotterdam. Marijke Harkema, de moeder van Leon, zegt daarover: “Het blijft voor hun een noodlottig ongeval. Er werd verwezen naar een eerste onderzoek uit 2008 waarin de doodsoorzaak van Leon heel summier zou zijn omschreven. Het gaat over een sectierapport wat wij alleen incompleet hebben gekregen. En dat wil zeggen dat juist helemaal onderaan een pagina daar stond op een gegeven moment dat er geweldsporen waren aangetroffen, littekens. En als je dan vervolgens een pagina verder gaat dan missen wij opeens meerdere pagina’s. Da’s toch gek, nietwaar.”

“Justitie heeft ons vanmorgen verteld dat ze bereid zijn ons het volledige dossier te overhandigen. Logisch, want we zijn bezig met een artikel 12 procedure (klacht niet vervolging, red.). Na afloop wilde ze ons zonder onze advocaat in een kamertje apart spreken. Nou, dat hebben we maar niet gedaan.”

Het OM laat in een persverklaring over de dood van Leon weten: ‘De jongeman verdween op de avond van 7 juni 2008 terwijl hij met vrienden op een camping in de buurt van het Brielse Meer was. Uit het onderzoek is komen vast te staan dat de jongen die avond, vermoedelijk onder invloed van alcohol en drugs, wegrende van zijn vrienden. In 2008 werd niet duidelijk wat er daarna gebeurde, maar bij nader onderzoek in 2010 en nu in 2016 ook niet. Ruim een week later, 15 juni 2008, werd de jongen in het water van het Brielse Meer gevonden.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *