Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OPNIEUW VERKONDIGT VLAARDINGEN REM OP HUISVESTING VLUCHTELINGEN

VLAARDINGEN- ‘Genoeg is genoeg’ voor Vlaardingen waar het gaat om het onderwerp ‘huisvesting statushouders en asielzoekers’. Wethouder Ivana Somers (Leefbaar) en burgemeester Bert Wijbenga (VVD), laten dat weten tijdens diverse (regionale) overlegtafels en binnen de veiligheidsregio, zo maakt het gemeentebestuur duidelijk in de beantwoording van vragen van de fractie van Heel de Stad.

De twee collegeleden ontkennen ook dat er op dit moment andere ideeën spelen over het huisvesten van (extra) vluchtelingen. Wel wordt er door het Rijk al gesproken over een mogelijk verhoogde, verplichte huisvesting (taakstelling) van vluchtelingen met urgentie op andere woningzoekenden in Vlaardingen. Pas in oktober zal dit vanuit het Rijk bekend worden gemaakt.

Daar waar andere gemeenten nog niet altijd kunnen voldoen aan de verplichting, doet Vlaardingen dat wel. Het stadsbestuur laat weten dat Vlaardingen op dit moment zelfs voor loopt op de verplichting. Dit betekent, volgens burgemeester en wethouders, niet dat er extra vluchtelingen met urgentie zijn geplaatst, maar dat Vlaardingen de taakstelling voor dit jaar tijdig denkt te bereiken. ‘Tot die tijd zullen we doorgaan met de bemiddeling tussen het COA en de woningcorporaties. Hiermee blijven er ook woningen voor andere woningzoekenden beschikbaar’, beweert men op het stadhuis.

Wethouder Somers stond eind september al op het punt om aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en VluchtelingenWerk Nederland duidelijk te maken dat er voor extra opvang en huisvesting van asielzoekers en vluchtelingen in Vlaardingen geen ruimte is. Somers liet weten dat de druk op de (landelijke en regionale) woningmarkt al bijzonder hoog is. Vervolgens besloot Wijbenga, enkel weken na zijn aantreden als burgemeester van Vlaardingen, eigenhandig tot het toelaten van een drijvend Azc in de buitenhaven. Dit alles zonder ruggespraak met de vorige gemeenteraad. Per september aanstaande wordt daarnaast een asielzoekerscentrum gebouwd exclusie voor Oekraïners. Somers en Wijbenga hebben dit, vlak voor het zomerreces, in hoog tempo door de gemeenteraad geloodst.

2 reacties op “OPNIEUW VERKONDIGT VLAARDINGEN REM OP HUISVESTING VLUCHTELINGEN

  1. De ,,vluchtelingen” blijven in grote getale komen zolang men alleen moppert en niet naar de stembus gaat. Werken gaat niet want ze spreken meestal de taal niet en hun intolerantie zal ook niet verminderen zo lang die maffe vrijwilligers al hun wandaden goed blijven praten. Terug gaan ze ook niet zo lang ze hier zonder te werken een uitkering krijgen die een veelvoud is van het bedrag waarvoor ze in eigen land zouden moeten werken. Het COA is big money business en staat boven de politiek, dus uiteindelijk hebben burgemeesters niets te zeggen over het aantal profiteurs dat hun gemeente ten koste van bejaarden en woningzoekenden zal moeten huisvesten. Die Britten waren zo gek nog niet om uit de EU te stappen. Het deed ze misschien even pijn, maar nu verder niets dan voordelen voor hen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *