Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OPERA2DAY MET OPERA MELANCHOLICA IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- In de eerste maanden van 2020 toert OPERA2DAY langs de schouwburgen met de nieuwe productie Opera Melancholica. Het thema van de voorstelling is melancholie, een oude benaming voor depressieverschijnselen. Een acteur in de rol van psychiater heet de bezoekers welkom in ‘het theater van de psyche’, waarin uiteindelijk één patiënt centraalstaat: Roderick Usher. Dan volgt de uitvoering van de opera The Fall of the House of Usher van componist Philip Glass naar het gelijknamige verhaal van Edgar Allan Poe.

Wilt u als ‘co-assistent’ meedoen in het voorprogramma?

Voorafgaand aan de voorstelling is er al van alles te beleven in het theater, zowel in de foyer als in de zaal. Er is muziek en er is een inhoudelijk voorprogramma. Daarvoor zoekt OPERA2DAY ‘co-assistenten’: amateuracteurs en -actrices van 15-30 jaar, die hetleuk vinden om mee te werken aan een grote operaproductie. Opleiding en achtergrond zijn niet belangrijk, enthousiasme wél. De ‘co-assistenten’ staan niet op het toneel, maar ze vervullen een leuke rol voordat de voorstelling begint. Vanwege het verrassingseffectwil OPERA2DAY er nog niet al te veel over kwijt! Op de voorstellingsdag worden de ‘co-assistenten’ 2,5 uur voor aanvang in het theater verwacht voor hun opleiding. En natuurlijk krijgen ze een vrijkaartje! Per voorstelling is er plek voor 15 ‘co assistenten’.Gedetailleerde informatie en een aanmeldformulier is te vinden op www.opera2day.nl/participeren

Over Opera Melancholica

Regisseur Serge van Veggel, de artistiek leider van OPERA2DAY, bedacht het concept van Opera Melancholica. De Italiaanse dirigent en Glass-kenner Carlo Boccadoro leidt de bevlogen musici van het New European Ensemble en Ed Wubbe van het Scapino BalletRotterdam maakt de choreografie. Klik hier voor het volledige artistiek team en de cast. Opera Melancholica gaat op woensdag 29 januari 2020 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Tournee van 19 januari t/m 19 maart 2020. Speellijst.

Philip Glass (1937) is een Amerikaanse componist. In de late jaren zestig werkte hij met de Indiase musicus Ravi Shankar en hijontwikkelde zijn specifieke stijl. Zijn ‘minimal music’ werd ‘theatermuziek’, waarmee hij een nieuwe en aansprekende stijl voor hedendaagse opera ontwikkelde. Zijn eerste opera Einstein on the Beach maakte hij samen met Robert Wilson. Daarna componeerde hij nog zo’n dertig (kamer)opera’s en hij werkte onder andere met David Bowie en Paul Simon. Voor zijn filmmuziek (o.a. The Hours en The Illusionist) werd hij driemaal genomineerd voor een Oscar en hij won een Golden Globe voor de muziek van The Truman Show.

Edgar Allan Poe (1809-1849) was een Amerikaanse schrijver en dichter. Zijn lange gedichten The Raven en Annabel Lee en de verhalen The Tell-Tale Heart, The Black Cat and The Fall of the House of Usher werden klassiekers. Zijn oeuvre werd en wordt gezien als literaire uitwerking van de psychologische theorieën van zijn tijd, zoals de frenologie (‘schedelmeetkunde’), en als vooraankondigingvan de ideeën van Freud en Jung. Hij inspireerde schrijvers, beeldend kunstenaars en musici. Werk van Poe werd op muziek gezet door velen: van Rachmaninoff en Debussy tot Queen en Lou Reed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *