Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OPENING ‘DRAAK VAN HET WIT’ KETELFACTORY SCHIEDAM

SCHIEDAM- Wanneer gaat feit over in fictie, heden in verleden, verbeelding in concrete materie? Het is de rode draad van het panoramische oeuvre van fotograaf Guus Rijven (Den Haag, 1947). De afgelopen jaren toog Rijven voor een groot onderzoeksproject naar het Japanse Nagasaki. Daar onderzocht hij, nu eens als slenterende straatfotograaf dan weer als conceptueel kunstenaar, de banden tussen de stad van nu en het kunstmatige eilandje Deshima, dat eeuwenlang het enige kiertje was waarlangs kennis over en rijkdommen uit het strikt gesloten feodale Japan naar het Westen vloeiden.

Een krantenberichtje over de landbrug die in 2017 tussen Nagasaki en Deshima werd heropend – de symbolische poort tussen Oost en West – was de aanleiding om met twee camera’s naar Nagasaki af te reizen. De één voor verhalende kleurenopnames, de andere voor meer abstracte zwartwitbeelden. Zo ging Rijven op zoek, zoals hij het zelf noemt, naar de legendarische ‘draak van het wit’.

De draak van het wit is een solotentoonstelling in de Ketelfactory in Schiedam van een fotograaf die een scherp oog heeft voor het moment en het detail, maar de geheimzinnigheid van wat was, is en zal zijn niet uit de weg gaat. In musea in Nagasaki, Leiden en Den Haag heeft Rijven daarnaast zo feitelijk mogelijk vastgelegd wat in de bodem van Deshima is opgegraven en wat de Hollandse koopmannen in de zeventiende eeuw uit Deshima aan ‘depots’ mee terug naar huis brachten. Zo ontstaat een verzameling getuigenissen van soms botsende restfragmenten die uitgroeien tot iets volwaardigs en nieuws.

Guus Rijven – draak van het wit
19 september t/m 20 december 2020

De Ketelfactory, Hoofdstraat 44, 3114 GG Schiedam
vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie en een videoportret door Kim Everdine Zeegers.
Op 31 oktober is de bijbehorende Distillatie: Som der Delen. www.deketelfactory.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *