WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

NOG DIT JAAR LEEGSTANDSKAART SCHIEDAM

SCHIEDAM- Nog dit jaar beschikt Schiedam over een zogenaamde digitale leegstandskaart. De leegstandskaart is in concept gereed. In april heeft wethouder Marcel Houtkamp (D66) al toegezegd serieus aan de slag te gaan met het realiseren van de leegstandskaart. De eigen partij van Houtkamp informeert naar de voorgang: ‘Wij zijn inmiddels een half jaar verder’.

De bovengemiddeld hoge leegstand in Schiedam kan inzichtelijk worden gemaakt door een webapplicatie: de digitale leegstandskaart. Door slim informatie te combineren ontstaat veel meer inzicht in de leegstand.

Overzicht houden op de lege panden was tot op heden administratief een heel karwei. Alle informatie over adressen, eigenaren en hun status werd tot op heden bijgehouden in een uitgebreide Excel-sheet. Fysiek loopt een ambtenaar van de gemeente daarom elk kwartaal langs de panden om te checken of deze leeg staan of niet. De verzamelde informatie wordt op het stadskantoor verwerkt.

De gemeente Schiedam vroeg Internetbureau Netvlies uit Breda waar mogelijk gebruik te maken van open data voor de webapplicatie. De gemeente is eigenaar van grote hoeveelheden gegevens en informatie, die zij nodig heeft voor de uitvoering van gemeentelijke taken. Een groot deel van deze gemeentelijke informatie is openbaar, maar in veel gevallen zijn de gegevens voor burger en bedrijfsleven niet makkelijk digitaal toegankelijk of (her)bruikbaar. Open data is de term die gebruikt wordt om (een deel van) deze gegevens en informatie beschikbaar en toegankelijk te maken voor iedereen.
Bij de gemeente Schiedam is alle informatie over ‘adressen’ in de gemeente openbaar en via het open data platform te raadplegen. Deze zogenaamde BAG-adressen vormen zo een bron van informatie voor de administratie rondom leegstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *