RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

NIEUWE WORKSHOPS BIJ LIJSTENATELIER SUZANNE KLÜVER SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het workshopprogramma van Lijstenatelier Suzanne Klüver krijgt in mei en juni een vervolg. Op zondag 21 mei wordt een creatieve workshop over waaiers gegeven en op donderdag 1 juni wordt dieper ingegaan op decoraties op Chinees porselein.

Dat de Schiedamse lijstenmakerij aan de Hoogstraat 94 geregeld het toneel is van workshops over met name porselein en aardewerk, komt door de kunsthistorische achtergrond van Suzanne Klüver. Die komt terug in het uitgebreide en steeds wisselende aanbod in kunst en Japans keramiek, maar ook in de inhoudelijke sessies die met enige regelmaat worden gehouden.

Waaiers en decoraties

Op zondag 21 mei gaat die reeks verder met een workshop over een voorwerp dat we allemaal wel kennen, maar zelden gebruiken: de waaier. De voorwerpen hebben een duidelijke functie én ze zijn vaak prachtig gedecoreerd. Vanaf 13.30 uur wordt op 21 mei eerst de (kunst)geschiedenis van de waaier behandeld. Daarbij wordt er extra aandacht besteed aan de Japanse waaierindustrie van de 19de eeuw en komen er antieke en kunstzinnige voorbeelden aan bod. Daarna gaan de deelnemers zelf een decoratie maken op
karton in de vorm van een Japanse waaier.

Vervolgens draait het op donderdag 1 juni om decoraties op Chinees porselein. Deze zijn niet alleen mooi om te zien, maar ze vertellen ook een verhaal en staan vaak bol van de symboliek. Veel porseleinschilderingen uit China verwijzen naar het boeddhisme of taoïsme; andere decoraties zijn vooral cultureel of historisch bepaald. In deze workshop krijgen de deelnemers een beter beeld van de Chinese oorsprong van afbeeldingen en de vertaling ervan naar de Nederlandse kunstgeschiedenis. Uiteraard gaan de deelnemers hun kennis ontwikkelen met behulp van echte objecten.

Zes tot tien deelnemers

Over beide workshops staat meer informatie op https://www.suzannekluver.nl/projecten en
aanmelden kan via lijstenatelier@gmail.com of in de winkel. Deelname kost voor de sessie over decoraties 45 euro per persoon. Bij de waaierworkshop is dat vanwege de wat langere duur en materiaalkosten 55 euro per persoon. De workshops gaan door bij minimaal zes deelnemers en er is plaats voor maximaal tien personen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *