Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

NIEUWE ‘KIJKER’ HOUDT BLIK GERICHT OP MIDDELEEUWS VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Een kijkje nemen in het Flardinga van rond 1018? Dat kan vanaf nu met de speciale kijker aan de Westhavenkade. Wethouder Bart de Leede en gedeputeerde Willy de Zoete onthulden deze kijker op vrijdag 7 februari tijdens een bijeenkomst over de Slag bij Vlaardingenen het ontstaan van Holland. Gedeputeerde De Zoete kondigde tijdens deze bijeenkomst aan dat de provincie een Holland-tafel gaat instellen, waarvoor wethouder Bart de Leede als voorzitter is gevraagd.

Het aangezicht van Vlaardingen rond 1018 is vervaardigd door Ulco Glimmerveen die eerder een vogelvluchttekening maakte van Vlaardingen rond 1018. De kijker heeft een plek gekregen langs de Westhavenkade, tegenover Museum Vlaardingen. De provincie Zuid-Hollandondersteunde het project met een subsidie. Evert van Ginkel, de bedenker van de kijker, gaf een korte toelichting.

Tijdreis met VR-bril

Ook in Museum Vlaardingen is het sinds kort mogelijk om 1000 jaar terug in de tijd te reizen. Softwarebedrijf Platipus ontwikkelde een speciale VR-toepassing waarmee bezoekers bijna letterlijk het Vlaardingen van 1018 (Flardinga) binnenstappen. De virtueleweergave is gemaakt aan de hand van de tekeningen van John Rabou die in een soort middeleeuwse stripvorm het verhaal rondom de Slag bij Vlaardingen vertelt. Met de Virtueel Reality-bril op wordt je helemaal ondergedompeld in Vlaardingen rond 1018. Wibo Broek,van de Stichting Vlaardingen 1018, sprak het commentaar in.

Activiteiten 2020

Ook later dit jaar zijn er nog verschillende activiteiten in de stad rondom Flardinga. Dit jaar staat Flardinga in het teken van de handel, met onder andere een handelsroute en een jaarmarkt. Museum Vlaardingen opent medio dit jaar een kleine tentoonstellingover het leven langs de middeleeuwse Hoogstraat.

2023: 750 jaar Vlaardingen stad

Na het duizendjarig jubileum van de Slag bij Vlaardingen in 2018, is er in 2023 opnieuw een bijzonder jaar. In dat jaar is het 750 jaar geleden dat graaf Floris V Vlaardingen stadsrechten verleende. Frank Tomei en Wibo Broek, bekend van de activiteiten rondVlaardingen 1018, starten een burgerinitiatief om het programma voor 2023 viering rondom 750 jaar Stad Vlaardingen vorm te geven. In maart komt een eerste brainstorm om idee├źn voor het programma te verzamelen.

Herkomst Hollanders

Ook de provincie Zuid-Holland heeft oog voor het verleden. De provincie gaat meer inzetten op het thema Ontstaan van Holland. Zo is de provincie een onderzoek gestart naar de herkomst van de Hollanders. Vanaf circa 1000 vond er een ware ontginningsgolf plaats.Het moerassenlandschap transformeerde in een rap tempo naar een volledig in cultuur gebracht landschap met sloten en weilanden. Een periode van grote voorspoed brak aan. De bevolking vertienvoudigde in enkele eeuwen tijd. De bevolkingsgroei kan niet alleenverklaard worden door natuurlijk aanwas. Vermoedelijk oefende het kustgebied een grote aantrekkingskracht uit op mensen die van elders kwamen. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat in het begin van de 11e eeuw inderdaad zowel mannen, vrouwen als kinderendie mogelijk uit Engeland afkomstig waren, zich in Vlaardingen hebben gevestigd. De vraag is nu, of Vlaardingen daarin de uitzondering was als belangrijke handelsplaats, of dat andere oud-Hollandse plaatsen ook een dergelijke instroom laten zien. De resultatenvan het onderzoek dat de provincie is gestart worden in de loop van dit jaar verwacht. De provincie is ook voornemens om er een rondreizende tentoonstelling over te organiseren.

Holland-tafel

In de afgelopen jaren zijn er in de provincie Zuid-Holland vele activiteiten rondom het thema Ontstaan van Holland georganiseerd. Om de krachten meer te bundelen gaat de provincie een zogeheten Holland-tafel oprichten. Aan deze tafel schuiven organisatiesaan die een relatie hebben met het thema Ontstaan van Holland. De eerste bijeenkomst is op 27 maart in het gravensteen te Leiden. De Vlaardingse wethouder Bart de Leede zal de nieuwe Holland-tafel gaan voorzitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *