Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MAASSLUIS SCHUIFT MET GELD JEUGDHULP RIJNMOND

MAASSLUIS- Door een verandering bij de inzet van drang (‘verplichte’ hulp) door Jeugdbescherming krijgen wijkteams meer financiële middelen om vrijwillige hulp uit te breiden. Dat laat het stadsbestuur van Maassluis weten aan de gemeenteraad.

De voorgestelde wijziging betekent een taakverlichting waardoor het voor de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR) vanaf 2022 met 3.800.000 euro wordt verlaagd. Voor Maassluis is dit een bedrag van 86.000 euro. Het overgebleven geld wordt toegevoegd aan het lokaal budget jeugdhulp om deze nieuwe taak uit te voeren via het wijkteam.

Tot op heden wordt de ‘drang-aanpak’ binnen de GRJR uitgevoerd door de Gecertificeerde Instelling (GI). Op 12 december 2019 heeft het Algemeen Bestuur van de GRJR met alle 15 gemeenten afgesproken om ervoor te zorgen dat de ‘drang-aanpak Jeugdhulp’ binnen het vrijwillig kader uitgevoerd gaat worden.

Gezinnen bevinden zich in eerste instantie altijd eerst binnen dit vrijwillig kader, totdat een uitspraak van de kinderrechter dit wijzigt middels een kinderbeschermingsmaatregel.

Wanneer jeugdhulpprofessionals zich ernstige zorgen maken over de veiligheid van een minderjarige, maar een jeugdbeschermingsmaatregel vanuit de rechter ( dwangmaatregel) probeert te voorkomen, kan het gezin een ‘drang-aanpak’ aangeboden krijgen. De drang-aanpak stuurt dringend aan op wijziging in de situatie, maar bevindt zich nog op een basis van vrijwilligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *