Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘MAASSLUIS MOET STOPPEN MET VERZONNEN ROETVEEGFIGUUR’

MAASSLUIS- Intochtcomités moeten zich niets aantrekken van de door de NTR verzonnen roetveegfiguur, zodat Zwarte Piet verdwijnt. Dat schrijft het bestuur van de Stichting Sint & Pietengilde aan diverse gemeenten, waaronder Maassluis. Bemoeienis vanuit de politiek met het oer-Hollandse volksfeest gaat in tegen het democratisch principe, vindt de stichting.

Wat het Sint & Pietengilde betreft kan de tegenstanders van Zwarte Piet worden gewezen op de mogelijkheid een vergunning aan te vragen om zelf een intocht naar eigen inzicht te organiseren wanneer zij menen dat dit beter aansluit bij hun wensen. Het gilde schrijft: ‘Wij nemen aan dat u dan ook niet zult aandringen op Zwarte Pieten in die intocht, omdat een groot deel van uw inwoners dit nog steeds, zoals ook blijkt uit onderzoek, prefereert en waar zij ook recht op hebben blijkens de richtlijnen van de VN.’

Het schrijven aan het stadsbestuur en de raadsleden in Maassluis is ter kennisgeving aangenomen. Bij de intocht van Sinterklaas in Maassluis had vorig jaar al 20% van de Pieten alleen roetvegen. De organisatie achter de intocht is in handen van de Stichting De Rode Mijter Company. De stichting heeft voor  roetveegpieten gekozen na overleg met de gemeente en nadat het vorige bestuur uit protest was opgestapt. Het huidige bestuur van de stichting is meegaand in de aanhoudende (media)hetze tegen de figuur Zwarte Piet.

De Stichting Sint & Pietengilde wijst lokale politici op de onlangs aangenomen ethische richtlijnen van UNESCO die aangeven waarom de lokale politiek zich verre zou moeten houden van het uitoefenen van invloed op winkeliersverenigingen en/of Intochtcomités. Daarin staat dat:
“gemeenschappen, groepen en individuen zelf mogen uitmaken wat hun erfgoed is en dat zij zich daarin niet hoeven te onderwerpen aan het oordeel van anderen” en
“erfgoedgemeenschappen hebben het recht op een vrije uitoefening van hun erfgoed” Dit is een belangrijk basisprincipe van UNESCO.
De landelijke intocht van 2016 vond plaats in Maassluis. Voor het eerst werden bezoekers geconfronteerd met ME en detectiepoortjes bij het televisie-evenement voor kinderen. Bekend is dat burgemeester Edo Haan (PvdA) persoonlijk betrokken was bij het anti-Zwarte Pietenberaad van partijgenoot en toenmalig minister Lodewijk Asscher (PvdA). Onder druk van Asscher verdween Zwarte Piet de afgelopen jaren uit de schappen van de Nederlandse supermarkten. Haan stond positief tegenover het verspreiden van ‘lesmateriaal’ door anti-Zwarte Pieten op scholen in Maassluis.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

2 reacties op “‘MAASSLUIS MOET STOPPEN MET VERZONNEN ROETVEEGFIGUUR’

 1. Het gaat weer helemaal nergens over.
  Mijn mooie Nederland is ziek…DOODZIEK….De democratie is om zeep geholpen, kleine groepen sensatie zoekers, krijgen hun zin in bijna alles wat ze maar willen, dit terwijl de overgrote meerderheid totaal genegeerd wordt.
  De bevolking heeft niet gevraagd om mensen uit het buitenland hier heen te halen!
  Nu gaan ze piepen discriminatie nazi “s en al wat niet meer.
  De wereld ligt voor je open ….bevalt het je niet? Ga ergens heen waar het je wel bevalt, ga niet janken, maar ga, het liefste
  vandaag nog, niemand zegt dat je hier moet blijven!

 2. Zwarte Piet, de zoon en het alter ego van Sint Nikolaas, is de heerser over het Dodenrijk. Er is geen roet in het Dodenrijk; wel veel en harde UV-straling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *