RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

LEZING OVER SCHIEDAMSE KUNSTENAAR SJEF HENDRICKX (1944-2022)

SCHIEDAM- De Historische Vereniging Schiedam komt met een lezing over wijlen kunstenaar Sjef Henderickx (1944-2022). De lezing wordt gegeven door zijn broer André Henderickx op zaterdag 6 mei in de Grote- of St. Janskerk (Aanvang is 13.30 uur, de toegang is gratis).

Op belangrijke plaatsen in de stad is het werk van kunstenaar Sjef Henderickx te vinden. Het immens hoge beeld ´t Lam in de Grote- of St Janskerk, de brandijzerroute in de Locomotiefsteeg, het verzetsmonument de V in het Julianapark en aan de Zwaluwlaan een knotwilg op een enorme oranje bal. Deze kunstwerken vallen zodanig op, dat u er wel naar moet kijken. Dat alle beelden een duidelijke of minder duidelijke relatie hebben met de geschiedenis, is niet iedereen bekend.

Broer en ook kunstenaar André Henderickx zal in circa een uur vertellen over de persoonlijke geschiedenis van Sjef, zijn jeugd, het atelier van zijn vader met zijn oom, zijn activiteiten als amateurarcheoloog. En natuurlijk welke invloed die zaken hadden op Sjef persoonlijk en op hem als kunstenaar. Ook zal hij uitleggen welke rol archeologie en geschiedenis in de kunst van Sjef spelen. Tevens zal André Henderickx vertellen waar Sjefs verzamelwoede vandaan kwam en welke invloed die had op zijn kunst.

De lezing vindt plaats naar aanleiding van het overlijden van Sjef Henderickx een jaar geleden. De organisatie van dit Verhaal van Schiedam is in handen van de Historische Vereniging Schiedam, in samenwerking met KunstWerkt. Zie ook de tentoonstelling ‘Het Atelier van Sjef’, samengesteld door zijn zoon Arne Hendriks, van 7 mei t/m 4 juni bij KunstWerkt. Kijk voor de tentoonstelling en meer activiteiten met betrekking tot Sjef Henderickx op www.stichtingkunstwerkt.nl.

De Historische Vereniging Schiedam is op 28 oktober 1975 opgericht. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *