WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

KINDEREN MAASSLUIS SCHITTEREN BIJ JEUGDTHEATER HOFPLEIN

MAASSLUIS- Spelers uit onder meer Maassluis staan te trappelen om deze  week het podium op te gaan met de nieuwe voorstelling van het Jeugdtheater Hofplein: Katharina Katharina in het Ganzenbord.

Eén personage met een dubbele naam, gespeeld door drie meiden, tig kledingwissels, twee dobbelstenen, drieënzestig  vakjes en dertien  ganzen. In de nieuwe voorstelling van Hofplein wordt niet zomaar een spelletje gespeeld. Het klassieke bordspel dat oma ook al speelde is in deze voorstelling niets minder dan een metafoor voor het leven. Katharina Katharina in het Ganzenbord is een avontuurlijke, brutale en muzikale voorstelling over opgroeien, winnen en verliezen. En is het nou allemaal wel maar een spelletje of toch niet?

Vanaf 8 jaar, vr 23/2 tot en met zo 4/3, Hofpleintheater, Benthemplein 13, Rotterdam, tickets: 10 / 15 euro meer informatie en tickets: www.hofpleintheater.nl

‘Mijn favoriete scene is die met de doornstruik en de trouwerij’, vertelt Mirre van der Kooij (13) enthousiast. Mirre is een van de drie meiden van cast A die Katharina Katharina speelt. ‘Dit is een ander soort voorstelling dan ik ken van Hofplein. Je kunt als publiek niet zomaar onderuit zakken in het pluche van je stoel omdat je moet nadenken, je wordt erbij betrokken.’ ‘Voor ons is het ook nadenken’, lacht Suzanne de Vries (15) die ook een Katharina Katharina speelt. ‘Je moet goed weten wanneer welke scene komt, want in dit stuk zitten lastige haastverkledingen: dan moet je je in 1 minuut omkleden.’ ‘We zijn in september gestart met de voorbereidingen’, vult Ellen van Noordwijk de derde Katharina Katharina haar aan. ‘Dat begon met proefstukjes om te zien hoe iemand speelt. Ik vind de rolverdeling goed gedaan en de regisseur heeft ook echt gelet op gelijkenissen.’ ‘Dat moet ook wel omdat we alle drie hetzelfde personage Katharina Katharina spelen’, zegt Mirre lachend. ‘Ze wordt in het stuk wel ouder, maar toch blijft ze van binnen hetzelfde meisje van negen.’ Wie hier komt moet blijven tot er een andere speler komt – 31, de put De negenjarige Katharina Katharina wil altijd alles winnen, maar haar leven verloopt niet zoals zij dat wil. Dat maakt haar zó boos dat ze door de vloer stampt en in een levend ganzenbord terecht komt. Hier staat elk vakje met een cijfer voor haar leeftijd, maar ook de gevaarlijke vakjes met de put, de doornstruik en de dood komen op haar pad. Ze ontmoet wonderlijke figuren als moeder de Gans en de zachte Hendrik, ze is opeens ongewild moeder en leidt vervolgens het eentonige leven van haar vader. Veel tijd is er niet om stil te staan, de dobbelstenen liggen klaar om weer gegooid te worden. Lukt het haar om uit het ganzenbord te ontsnappen en sommige dingen een plek te geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *