Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

KANDIDAAT-WETHOUDER D66 SCHIEDAM IN HET NAUW

SCHIEDAM- Er hangt een zweem van belangenverstrengeling rond de D66-wethouderskandidaat Anouschka Biekman, omdat zij als ict-er werkzaam is voor een bedrijf dat werkt voor overheden. Daarnaast heeft Biekman een goede vriend die betrokken is bij ict-projecten voor onder meer de Schiedamse wijkondersteuningsteams. Dat roep vragen op bij de Commissie benoeming wethouders, tijdens de hoorzitting, eerder deze week.

Commissievoorzitter Annebeth Wilton (VVD) naar Biekman: “In deze gemeente geldt eigenlijk vrij nadrukkelijk dat je geen twee heren kunt dienen. Nou weten we dat u via uw eigen bedrijf ingehuurd wordt door Logius, een it-dienstverlener in de overheid, en we weten ook dat u opteert voor het wethouderschap. Hebt u ook aangegeven aan BMC (het bureau dat een integriteitsonderzoek heeft verricht, red.). U heeft ook aangegeven dat u tot 1 september nog een overdracht van projecten hebt. Hoe rijmt dat met die ‘niet twee heren kunnen dienen’? Hoe ziet u dat zelf?”

Biekman (D66): “Ik heb daar inderdaad over nagedacht. Ik heb dit ook met de opdrachtgever besproken en, zoals uzelf ook aangaf, bij BMC . Ik heb nog één project lopen en ik vind het belangrijk om het werk wat ik doe, bij mijn opdrachtgever, netjes af te ronden. Ik heb dus nu ook de afspraak gemaakt, per beëdiging ben ik gewoon niet meer 36 uur beschikbaar, want ik ben vanaf dan 24/7 wethouder, maar op één klein project zal ik er twee uurtjes per week dat afronden. Waar mogelijk eerder. Ik heb ook advies ingewonnen bij de burgemeester. In juli en augustus is er nog ruimte in de agenda om dat ook af te ronden. Uiterlijk voor 1 september stop ik ook met mijn werkzaamheden als zzp’er. Dan heb ik ook gewoon geen activiteiten meer.”

Wilton: “Logius maakt zich sterk voor de ict-dienstverlening rondom de Omgevingswet. Dat is een heikel punt. In hoeverre is dat strijdig met uw rol als wethouder?”

Biekman: “Met mijn rol niet op dit moment, omdat ik mij bezig hou met een andere wet, de Wet digitale overheid, waarbij dienstverleners zo efficiënt mogelijk de burger moet bedienen en op een hoogwaardig niveau applicaties moeten kunnen aanbieden. Dat is wat ik eigenlijk nog ga afronden. Er zijn geen belangenverstrengelingen.”

De toegewezen portefeuille voor Biekman is ook Werk en Inkomen, waaronder Stroomopwaarts, die ook weer participeert in de WOT’s. BMC meldt in het rapport dat een goede vriend van Biekman wordt ingehuurd voor het sociaal domein.

Biekman: “De goede vriend is externe communicatieadviseur, dus die wordt ingehuurd. Die zit er al een tijdje. Die zat er voor dat ik kandidaat wethouder was. Wat ik begrijp is dat de website van de WOT’s al is opgeleverd. Voor de rest heb ik eigenlijk in mijn portefeuille dan geen raakvlakken meer met hem. Mocht er belangenverstrengeling zijn, dat verwacht ik dus niet, dat zal ik altijd met mijn collega’s in overleg toetreden en ook met de burgemeester van, misschien is het handig dat ik deze portefeuille niet doe.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *