Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘JEUGD VLAARDINGEN VERLIEST KENNIS TWEEDE WERELDOORLOG’

VLAARDINGEN- Basisschoolleerlingen in Vlaardingen verliezen kennis over de geschiedenis van hun stad en de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor waarschuwt het Service Team Vlaardingen. De vrijwilligers van het team zijn gekant tegen een bezuiniging op de educatietaken in het Stadsarchief. Wanneer de gemeenteraad niet ingrijpt is het aan het eind van dit kalenderjaar afgelopen met het lesprogramma van het Stadsarchief.

‘Voor ons, maar ook, naar wij hebben begrepen, voor velen in het onderwijsveld, een onverkwikkelijke zaak’, laat het Service Team weten in een brief aan raadsleden. ‘Er is in brede kring waardering voor de wijze waarop het Stadsarchief invulling geeft aan de educatietaken. Het beëindigen hiervan staat naar onze mening loodrecht op de landelijke ontwikkeling de kerntaken van archieven om te bouwen van ‘bewaren’ naar ‘ontsluiten en actief uitdragen’. Hoewel onze vrijwilligers een belangrijk deel van de uitvoering verzorgen, speelt de educatie-medewerker hierbij een centrale organiserende en aansturende rol’, aldus het Service Team.

Bij het schoolproject voor groep 7, waaraan nagenoeg elke Vlaardingse basisschool meedoet, staan de Tweede Wereldoorlog en speciaal de Vlaardingse Geuzen centraal. Ook hier zijn meer dan tien vrijwilligers een groot deel van het schooljaar actief, maar wordt de rol van een professionele educatiemedewerker gezien als ‘cruciaal voor een verantwoorde invulling en vormgeving van het project, en voor de aansturing van de vrijwilligers.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *