RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘GEEF DEEL CAMPAGNEGELD WATERSCHAPSVERKIEZINGEN AAN PARTIJEN’

DELFT- De AWP pleit ervoor om een deel van het budget voor de organisatie en publiciteit vanuit Delfland rond de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023 te laten doen door de politieke partijen zelf. Bij de stemming in de VV bleken de landelijke partijen als CDA, VVD, CU-SGP en de geborgde zetels – met uitzondering van Natuurterreinen – samen de meerderheid te hebben om dit voorstel tegen te houden.

De waterschapsverkiezingen worden om de vier jaar gehouden, op dezelfde dag als de Provinciale Statenverkiezingen: 15 maart 2023. De opkomst in 2019 was 48%, deels omdat de kiezers niet weten wat er te kiezen is. Daarom diende de AWP-Delfland in de Verenigde Vergadering van juni 2022 een initiatiefvoorstel in genaamd ‘Beter bij de kiezer in beeld’. De essentie van het voorstel is dat Delfland rond de verkiezingen al zo (over)belast is met de organisatie en de publiciteit rondom de verkiezingen dat er te weinig menskracht over is om de burgers ook nog eens goed voor te lichten.

De politieke partijen die mee doen met de verkiezingen kunnen die mankracht wel mobiliseren, maar hebben onvoldoende geld. Het voorstel is om per partij 5.000 euro beschikbaar te stellen voor campagne en voorlichting over het waterschap Delfland, om de betrokkenheid van de kiezer te vergroten. Voor Delfland met 8 partijen zou het gaan om 40.000 euro, precies 2% van het totale budget voor het organiseren van de verkiezingen en de publiciteit van 2 miljoen euro in 2019. De totale kosten blijven gelijk, omdat Delfland dit bedrag aan voorlichtingskosten bespaard. De partijen kunnen met het zelfde geld veel meer doen omdat bijvoorbeeld personele inzet niet gedeclareerd mogen worden.

De AWP voelt zich gesteund door externe partijen als Natuurmonumenten om de kiezer helderheid te verschaffen over haar groene standpunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *