RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HOE MAKEN WESPEN EEN NEST? EN HOE KUN JE VOORKOMEN DAT ZE DAARVOOR JOUW TUIN KIEZEN?

Wespen zijn een ongewenste gast in veel tuinen. Niet alleen kunnen hun steken zeer pijnlijk zijn, maar ze kunnen ook schade toebrengen aan planten en andere eigendommen. Om deze redenen is het belangrijk om te begrijpen hoe wespen nesten maken en hoe je kunt voorkomen dat ze jouw tuin kiezen voor hun nestplaats. In dit artikel leggen we uit hoe wespen hun nesten bouwen en wat je kunt doen om ze weg te houden.

Hoe bouwen wespen hun nesten?

Wespennesten zijn gemaakt van houtvezels, die ze verzamelen door kleine stukjes van houten oppervlakken te kauwen. Deze vezels worden gemengd met speeksel om een pasta-achtige substantie te creëren die ze vervolgens vormen tot de karakteristieke zeshoekige cellen waarin de wespenlarven zullen worden grootgebracht.

Wespen kiezen vaak beschutte locaties om hun nesten te bouwen, zoals onder dakranden, in bomen en struiken, in de grond of in spouwmuren. Het bouwen van een nest kan slechts enkele dagen duren, afhankelijk van de grootte van het nest en het aantal werksters dat eraan werkt.

Hoe voorkom je dat wespen je tuin kiezen voor hun nest?

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat wespen een nest bouwen in jouw tuin. Een van de belangrijkste stappen is om hun bronnen van voedsel en water te verminderen. Wespen zijn dol op zoet voedsel, dus het is belangrijk om fruit, drankjes en andere zoete lekkernijen af te dekken of binnen te bewaren.

Het is ook belangrijk om vuilnisbakken goed af te sluiten en ze regelmatig te legen. Wespen worden aangetrokken door de geur van rottend voedsel en ander afval, dus het is belangrijk om deze geuren zo min mogelijk in jouw tuin te hebben.

Een andere manier om te voorkomen dat wespen nesten bouwen is om potentiële nestlocaties onbereikbaar te maken. Dit kan door gaten in muren en daken te dichten en door ervoor te zorgen dat eventuele openingen rondom ramen en deuren goed zijn afgesloten.

Ten slotte kan het plaatsen van wespenvallen in jouw tuin ook een effectieve manier zijn om wespen weg te houden. Wespenvallen werken door zoet voedsel te gebruiken om wespen naar de val te lokken, waar ze vast komen te zitten en uiteindelijk sterven.

Wat te doen als er al een nest aanwezig is?

Als er al een wespennest in jouw tuin aanwezig is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en het nest niet te verstoren. Wespen kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen en hun steken zijn zeer pijnlijk. Het is daarom het beste om professionele hulp in te schakelen om het nest veilig te verwijderen .

In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om het nest te laten zitten. Wespen zijn belangrijke bestuivers en helpen bij het bestrijden van plagen zoals insecten. Als het nest zich op een veilige afstand bevindt en geen bedreiging vormt voor mensen of huisdieren, kan het verstandig zijn om het nest met rust te laten.

Conclusie

Het vermijden van wespen in jouw tuin is mogelijk door het nemen van preventieve maatregelen, zoals het verminderen van hun bronnen van voedsel en water, het afsluiten van vuilnisbakken en het afsluiten van potentiële nestlocaties. Wespenvallen kunnen ook worden gebruikt om wespen weg te lokken. Als er al een nest aanwezig is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en professionele hulp in te schakelen om het veilig te verwijderen. Door deze tips te volgen, kan je genieten van jouw tuin zonder gestoord te worden door ongewenste wespen

1 reactie op “HOE MAKEN WESPEN EEN NEST? EN HOE KUN JE VOORKOMEN DAT ZE DAARVOOR JOUW TUIN KIEZEN?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *