Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HET SPEL ACHTER HET ‘TURKSE BEJAARDENHUIS’ IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Er is, tegenover de VVD-fractie in Schiedam, met geen woord gerept, door hun eigen wethouder Fahid Minhas, over de deal met Denk over een ‘Turks bejaardenhuis’ in Groenoord. Zoveel wordt duidelijk uit de stukken die, via een Wob-verzoek, zijn opgevraagd door de OuderenPartij Schiedam (OPS). Voor de OPS staat vast dat Minhas heeft overlegd met Denk, sterk ten nadelen van zijn eigen VVD-fractievoorzitter.

Door de deal heeft Denk de plannen voor een warmtenet aan een minimale raadsmeerderheid geholpen (met 19 stemmen voor en 16 stemmen tegen). Zonder de steun van Denk was het voorstel verworpen, omdat vier van de zes VVD-raadsleden tegen stemden (en de volledige fractie van coalitiepartij AOV).

Op zaterdag 12 december 2020 (om 18.40 uur) ontvangt de fractievoorzitter van de VVD een uitgebreid antwoord op vragen van de directeur van WoonPlus. Een dag later wordt het warmtenet namelijk besproken binnen de VVD-fractie en wordt een definitief standpunt gevormd. In de beantwoording geen woord over een afspraak met Denk op het kantoor van WoonPlus. Dat hoeft ook niet, want daar wordt door de VVD niet naar gevraagd, wat duidelijk maakt dat men dan nog van niets weet.

Een ultieme poging om Denk over de streep te trekken – om voor het warmtenet te stemmen – lijkt ondertussen al vast te liggen. Uit de Whatsapp tussen wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks) en Emile Klep (directeur WoonPlus), op 14 december om 21:41:21 uur. Klep: ‘Ze (Denk, red.) komen morgen om half negen bij mij langs op kantoor.’

Een dag later, wanneer in de gemeenteraad wordt besloten over de plannen voor het warmtenet, is VVD-factievoorzitter Onno Spek duidelijk: “Willen wij onze stad voor 30 jaar committeren aan een commercieel bedrijf dat toch een verouderde techniek, namelijk een warmtenet, gaat aanleggen? De technieken ontwikkelen zich zo snel. Een pas op de plaats is wellicht verstandig, want we hoeven pas over 30 jaar van het gas af te zijn. Waarom dan nu zo’n haast? Waarom ons nu al voor zo lang vastleggen?”

De eigen VVD-wethouder Fahid Minhas reageert met: “De businesscase roept vragen op, maar doordat we zo zorgvuldig en transparant mogelijk te werk willen gaan is het natuurlijk ook goed dat die vragen er zijn.”

Pas veel later op de avond komt Denk met de wens voor seniorenwoningen voor ouderen met een migratieachtergrond, door de OPS omschreven als een ‘Turks bejaardenhuis’. Minhas komt met de voorgekookte toezegging en Denk steunt vervolgens de aanleg van het warmtenet.

Resultaat: In 2024 kunnen in Groenoord Zuid, negenendertig woningen geclusterd in één seniorencomplex worden bestemd voor senioren met een migratieachtergrond. WoonPlus kan een beroep doen op 9,5 miljoen euro uit de pot voor onvoorziene nieuwbouwkansen om het ‘Turkse bejaardenhuis’ te bouwen, waarmee de fractie van Denk tevreden is gesteld.

De aanleg van het warmtenet heeft vervolgens grote gevolgen voor alle inwoners van Groenoord. De huren in Groenoord zullen met 105 euro per maand stijgen, zo waarschuwde de Groenoord Belangen Groep al in 2019. Woonplus kan naar de rechter stappen wanneer minder dan 70% van de huurders in een flat geen aansluiting wenst op het warmtenet. Door het gemeentebestuur wordt nog altijd gehoopt dat ook de eigenwoningbezitters in de wijk zullen aansluiten op het warmtenet van Eneco. Daarvoor moet dan wel een extra hypotheek worden afgesloten (rente 1,2 %) met een looptijd van 30 jaar. Bij galerijwoningen uit de periode 1965 gaat het om een investering van 14.848 euro per huishouden.

3 reacties op “HET SPEL ACHTER HET ‘TURKSE BEJAARDENHUIS’ IN SCHIEDAM

  1. Die Minhas is een vijfde colonne politicus.
    Zal mij niet verbazen dat we binnenkort te horen krijgen dat hij, met zijn zetel, overstapt naar Denk.
    Uiteraard is dat maar een formaliteit. Hij werkt al achter de schermen voor Denk.
    Wetende dat je eigen partij (VVD) tegen is en toch achterkamertjespolitiek gaat voeren met een andere partij getuigt niet van overtuiging voor je eigen partijdoelstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *