WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HERDENKING BRANDWEER VLAARDINGEN 1951

VLAARDINGEN- Brandweervereniging DOV in Vlaardingen herdenkt op zaterdagmiddag 6 februari een aantal omgekomen brandweerlieden. De herdenking vindt deels plaats in de brandweerkazerne op Hoogstad 501 en deels op de begraafplaats Emaus in Vlaardingen (niet zo ver van de kazerne).

Er wordt die middag onder meer stilgestaan bij de beruchte brand uit 1951 aan de Koningin Wilhelminahaven. Daar kwamen destijds  vijf Vlaardingse brandweermannen om en raakte er één zwaar gewond.

Uitvaart van de omgekomen brandweerlieden bij de brand aan de Wilhelminahaven, februari 1951.
Uitvaart van de omgekomen brandweerlieden bij de brand aan de Wilhelminahaven, februari 1951.

Ter hoogte van de plaats waar de dokken van Figee lagen, stond de haven over de volle lengte in brand. Een dok, een sleepboot en een aantal meerpalen hadden vlam gevat als gevolg van een lasvlam, die een hoeveelheid in de haven drijvende olie in vuur en vlam had gezet. Door de enorme rookontwikkeling en de door de harde wind aangewakkerde vuurzee, was het zicht zeer slecht waardoor een brandweervoertuig gedesoriënteerd raakte, de kade afreed en in de brandende haven belandde. Dit had rampzalige gevolgen voor de zes vrijwillige brandweerlieden die het voertuig bemanden.

In het jaar 2001 heeft het bestuur van D.O.V. besloten de omgekomen brandweerlieden iedere 5 jaar te herdenken. Het gaat om:

Pieter van Delft

Mari Hendrikus Kok

Albert Hendrik Maat

Pieter Batenburg

Herman Westdijk

Ook wordt stil gestaan bij de omgekomen brandweerman op 5 oktober 1978:

Eldert Harreman

 

Zie ook: Tentoonstelling branden Vlaardingen.

Overdracht archief brandweer Vlaardingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *