Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HALF MEI OPLOSSING MOLENWIEKEN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het stilleggen van twee Schiedamse molens wegens technische mankementen aan de roeden (wieken) heeft ook voordelen, zegt Hugo Boogaard, directeur van de Stichting De Schiedamse Molens. Bezoekers van de getroffen Babbersmolen en de De Drie Koornbloemen in Schiedam kunnen de twee monumenten nu veilig tot in de kap beklimmen tijdens de Molendag op 13 mei.

Een oplossing voor het euvel wordt na verwachting voor 13 mei gevonden, zo verwacht Boogaard. “Voor 13 mei weten we in elk geval wat we gaan doen. We hebben gelukkig nog vijf molens die draaien. Alle molens zijn te bezoeken op Molendag.”

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat er iets mis is met de boutverbinding van de roeden bij een aantal molens, waarvan twee in Schiedam, waardoor niet met zekerheid is te zeggen of de wieken goed blijven zitten. Om risico’s te vermijden zijn de twee Schiedamse molens stil gezet, samen met nog achtenveertig anderen in heel Nederland.

Vooralsnog zijn er twee mogelijkheden in beeld om het probleem met de deelbare roeden op te lossen: Vervangen door roeden uit één stuk volgens oud model of reparaties uitvoeren. Boogaard: “Over geld voor een oplossing moet nog gesproken worden. Dus daarom nemen we geen voorbarige beslissingen. Het probleem is niet alleen in Schiedam ontdekt , maar ook in Haastrecht. In Haastrecht hebben ze al een keer gedacht dat men de oplossing had, maar helaas…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *