Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEMEENTE VLAARDINGEN ONTKENT DWANG ROETVEEGFIGUREN

VLAARDINGEN- De introductie van enkele roetveegfiguren bij de Sinterklaasintocht van afgelopen zaterdag in Vlaardingen zou zijn opgelegd door het stadhuis en niet door organisator CJV. Dat beweert althans een van de betrokkenen op het reactieforum van Waterweg Actueel (naam bij de redactie bekend), maar de gemeente ontkent elke dwang. De Vlaardingse burgemeester liet zich zaterdag wel zeer nadrukkelijk omringen door de roetveegfiguren.

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de CJV al in het voorjaar de keuze gemaakt om dit jaar enkele roetveegfiguren te introduceren. De woordvoerder van de gemeente zegt: ‘Zij hebben de dilemma’s en keuzes intern en met sponsoren besproken en ook met de gemeente besproken.’ Vaststaat dat de Sinterklaascommissie van de CJV de komst van roetveegfiguren op 10 oktober wereldkundig heeft gemaakt op de eigen website.

De komst van de roetveegfiguren heeft bij sommige van de Zwarte Pieten bij de CJV weerstand opgeroepen. ‘Daarom heeft CJV er voor gekozen om hen zelf te laten kiezen’, zegt de woordvoerder van de gemeente.

Het bestuur van de Stichting Sint & Pietengilde heeft in oktober alle gemeenten aangeschreven en hen erop gewezen dat bemoeienis vanuit de politiek met het oer-Hollandse volksfeest in gaat tegen het democratisch principe.

Het gilde wijst lokale politici op de onlangs aangenomen ethische richtlijnen van UNESCO die aangeven waarom de lokale politiek zich verre zou moeten houden van het uitoefenen van invloed op winkeliersverenigingen en/of Intochtcomités. Daarin staat dat: “gemeenschappen, groepen en individuen zelf mogen uitmaken wat hun erfgoed is en dat zij zich daarin niet hoeven te onderwerpen aan het oordeel van anderen” en “erfgoedgemeenschappen hebben het recht op een vrije uitoefening van hun erfgoed”. Dit is een belangrijk basisprincipe van UNESCO.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

2 reacties op “GEMEENTE VLAARDINGEN ONTKENT DWANG ROETVEEGFIGUREN

  1. Ja Anneke, daar ben ik ook nieuwsgierig naar. Dat gaat niet alleen over het heden maar dat gaat natuurlijk ook over het verleden. De declaraties die zij “”heeft ingediend”” moeten maar eens boven water komen. Als het zo is dat de partijen een verbond met de burgemeester hebben gesloten om het in de “”doofpot”” te stoppen dan wil ik dat ook graag tot me nemen. Integriteit is een belangrijke waarde en dat geldt zeker voor de “”Burgermoeder”” Als je niets te verbergen heb doe dat dan ook niet…. Elk mens heeft recht op controle, dus ook onze Burgemeester die daarmee haar onschuld onomstotelijk kan bewijzen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *