RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEMEENTE SCHIEDAM WERKT AAN GOED LEESBARE BRIEVEN

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam maakt werk van goed leesbare brieven. Voor het Klant Contact Centrum worden nu brieven geschreven die begrijpbaar zijn voor iedere inwoner. Bijvoorbeeld met uitleg wanneer u een nieuw paspoort nodig hebt. Teksten namens de gemeente aan bewoners worden bij voorkeur geschreven op niveau B1. De gemeenteraad heeft om het gebruik van eenvoudig Nederlands verzocht.

De OuderenPartij Schiedam (OPS) heeft zich in juli nog geërgerd aan een introductiefilmpje dat hoort bij de campagne ‘Pact met de stad’ . De video is voor de gemeente Schiedam bewust ingesproken op taalniveau B1. OPS vindt dat met de toonzetting de indruk wordt gewekt alsof de gemeente tegen leerlingen uit groep zes spreekt.

Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt teksten die op taalniveau B1 zijn geschreven. Ook mensen die geen (hoge) opleiding hebben gehad. Taalniveau B1 kenmerkt zich door het gebruik van veel voorkomende woorden en korte, eenvoudige en actieve zinnen. Er zijn zes taalniveaus: niveau A1 is het laagste niveau en taalniveau C2 is het hoogste.

Zestig procent van de inwoners van Nederland begrijpt overheidsbrochures niet of nauwelijks. Klankborden, aanvliegen, okselstuk, ketenaanpak, zwaluwstaarten. Soms lijkt het of ambtenaren een eigen taal hebben ontwikkeld. Onbegrijpelijke taal van de overheid scoort hoog in de irritatie-top10.

Er zijn in Nederland zo’n twee miljoen mensen die laaggeletterd zijn. Alleen al voor die mensen is het noodzakelijk dat overheidscommunicatie zo wordt opgeschreven dat zij het snappen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *