Rijnmond Nieuws
RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEEN CONTAINERWONINGEN VOOR VLUCHTELINGEN SCHIEDAM

SCHIEDAM- De kans is klein dat vluchtelingen in Schiedam worden gehuisvest in containerwoningen. Zoveel wil wethouder Fahid Minhas (VVD) alvast duidelijk maken aan de fracties van de OPS en LOS. De partijen willen een (tijdelijk) einde maken aan de urgentie waarmee vluchtelingen in Schiedam direct een sociale huurwoning krijgen toegewezen. Ook het stadsbestuur erkent dat door de urgentie druk is ontstaan op het beperkte woningaanbod.

Wat is een vluchteling?
In de gevestigde media en ambtenarij wordt veelvuldig de termen ‘statushouders’ gebruikt alsof er twee soorten vluchtelingen bestaan: met en zonder verblijfsvergunning. Volgens de begrippenlijst van de UHNCR – de vluchtelingenorganisatie van de VN – is dit niet juist. Alleen iemand die de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen en die asiel heeft verkregen heeft de status van vluchteling. Iemand die om asiel heeft gevraagd, maar het niet heeft gekregen, omdat uit het onderzoek is gebleken dat hij geen risico op vervolging of ernstige schade loopt heet een uitgeprocedeerde asielzoeker. Iedereen die zijn thuisland op vrijwillige basis verlaat en veilig kan terugkeren naar zijn vaderland wordt aangemerkt als economisch migrant. Iemand die geen geldig verblijfsdocument (meer) heeft verdient volgens de UNHCR de term ‘irregulier migrant’ (lees: illegaal). Het onterecht lebalen van uitgeprocedeerden en irregulieren als ‘vluchteling’ is een vorm van newspeak: een taal om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor de gevestigde orde vormen te beperken.
Minhas: “Wat wij vooral aan het onderzoeken zijn, mede op initiatief van de gemeenteraad, is hoe kunnen we flexwoningen realiseren, tijdelijke huisvesting. Dat heeft de gemeenteraad aan ons gevraagd, om te kijken hoe we daar sociale doelgroepen in kunnen huisvesten. Dat zijn niet perse containerwoningen of tijdelijke hokken of hele sobere woningen. We willen vooral aantallen toevoegen om ervoor te zorgen dat we de druk kunnen verlichten.”

De wethouder rekent ook af met het idee dat vluchtelingen tijdelijk in Nederland zijn. Minhas: “Wat vooral heel belangrijk is in deze opgaven; statushouder (vluchtelingen, red.), die zijn er niet tijdelijk. Die komen niet eventjes en die zijn weer weg. Het is wel een permanente vraag die op een gemeente afkomt.”

In buurgemeente Vlaardingen worden binnenkort vluchtelingen tijdelijk gehuisvest in enkele containerwoningen op het voormalige Unileverterrein. De Vlaardingse containerwoningen komen ook beschikbaar voor andere urgent woningzoekenden.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “GEEN CONTAINERWONINGEN VOOR VLUCHTELINGEN SCHIEDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *