Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

FLATS VLAARDINGEN WARM OP BIOMASSA

VLAARDINGEN- Verhuurder Waterweg Wonen gaat in de wooncomplexen aan de Koninginnelaan en de Zwaluwenlaan in Vlaardingen stoken op biomassa, specifiek houtsnippers, en warmte opslaan in Phase Change Material (PCM). Dit is een zoutoplossing die warmte opslaat voor later gebruik. Het is voor het eerst dat stoken op houtsnippers in combinatie met PCM in de woningbouw toegepast wordt in Nederland.

Energie opwekken via biomassa wordt gezien als een milieuvriendelijk en zuinig alternatief voor klassieke verwarmingsinstallaties. Voor de bewoners van de woningen aan de Koninginnelaan en aan de Zwaluwenlaan Oneven zullen, naar verwachting, de energiekosten lager worden. Hoeveel er bespaard wordt is nog niet in te schatten, omdat dit het eerste complex is waarin met biomassa wordt gestookt.

Om de biomassa te verwerken, wordt er een andere installatie gebouwd in de stookruimte. In de Zwaluwenlaan is de ketel met veel precisie in de stookruimte geschoven. Voor de Koninginnelaan kon dit niet. Daar is de ketel maandag met een hijskraan naar binnen gehesen.
Naast het woongebouw wordt een container geplaatst waar vandaan de houtsnippers in de oven terecht komen. Om deze containers komt een hekwerk met hederabegroeiing, zodat het voor bewoners en omwonenden netjes weggewerkt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *