Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

EERSTE VOORSTELLINGEN OVER SCHIEDAMSE ‘PIET PAALTJES’ AL UITVERKOCHT

SCHIEDAM- Actrice Eline de Vries speelt de vrouwelijke rol in de locatievoorstelling Grauwe Hemel in Foudgum. De Tryater-speler completeert de cast van het theaterstuk over dichter-dominee François HaverSchmidt alias Piet Paaltjens, die rond 1860 preekte in het gehucht bij Dokkum. De eerste twee van de zes voorstellingen – de reeks start op vrijdag de dertiende mei – zijn al uitverkocht.

Het vrouwelijk personage, in de uitvoering wordt duidelijk wie, biedt tegenwicht aan het mannelijk ‘geweld’ in het theaterstuk onder regie van Brecht Wassenaar. De dichter en de dominee, eigenlijk één persoon, worden vertolkt door respectievelijk Frank de Wilt en Johannes Keekstra. De laatste is initiatiefnemer van het project, waar ook zijn boek Onder Frieslands grauwe hemel en inmiddels zelfs een eigen blondbier onderdeel van zijn. Keekstra schreef ook het script voor de voorstelling. ‘Ik vond direct dat er ook een dame in moest aantreden. Voor de balans, voor de sfeer maar ook omdat het zo bij de gedichten van Piet Paaltjens past. Vrouwen zijn in de bekende bundel Snikken en grimlachjes onbereikbare wezens, op een hoger niveau dan hijzelf. Een prachtig element om in dit stuk te gebruiken. Het was even zoeken naar de juiste vertolker. Professional Eline sloot dus nog maar pas aan, maar zij weet het direct neer te zetten.’

Alhoewel drie acteurs, passeren talloze personages de revue. De dorpelingen die HaverSchmidt in de negentiende eeuw gedetailleerd omschreef, duiken op bijzondere wijze op. Gebaseerd op teksten van HaverSchmidt zelf gaat de locatievoorstelling in op de jaren 1859-1862 waarin de predikant zijn eerste ambtsjaren beleefde en weinig aansluiting vond onder de Friezen. Of dit aan de dorpsbewoners lag en de situatie echt zo weinig uitzicht bood als de melancholiek dichtende dominee optekende, is de grote vraag. Perspectief is dan ook het sleutelwoord. Het publiek wordt door soms zwarte humor, afwisseling van luchtige en beklemmende passages, en met bijzondere inzet van de omgeving uitgedaagd. De tweetalige voorstelling speelt zich deels buiten in het dorp en deels binnenin de kerk af. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.grauwehemel.frl.

Er is veel randactiviteit in aanloop naar de voorstellingenreeks, naast de publicatie van het boek en de productie van het speciaalbier Blondlokkige Johanna. Onlangs gaf de initiatiefnemer een presentatie in Schiedam, waar HaverSchmidt ná Foudgum woonde en werkte, en op 30 april is er een speciale wandeling in het buitengebied tussen Dokkum en Foudgum: over de paden van Piet Paaltjens. Deelnemers trekken langs oude vergezichten, beleven de ervaringen van HaverSchmidt. Met onderweg bijzondere ontmoetingen. Bibliotheken Noord is samen met een aantal partners de organisator: aanmelden voor de wandeling kan bij de bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *