WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

EERSTE NATTE KRAT SCHIEDAM: IN STRIJD TEGEN WATEROVERLAST

SCHIEDAM- De eerste zogenaamde ‘Natte Krat’ van Schiedam staat sinds woensdag bij het natuur- en milieu-educatiecentrum (NME) aan de Harreweg. Deze regenton met planten moet mensen aan het denken zetten om anders met water om te gaan. Binnenkort volgen er nog drie exemplaren. Met de komst van deze Natte Kratten zet de gemeente Schiedam in op een groenere leefomgeving.

De gemeente Schiedam wil inwoners inspireren om bewuster om te gaan met groen en water. De gemeente is op het idee van de Natte Krat gebracht door schriftelijke vragen van gemeenteraadslid Christien Bruggeman van het AOV. In de komende periode komen er ook Natte Kratten bij de basisschool De Singel, bij wijkcentrum De Erker en op een vierde nog te bepalen plaats.

Bedenker Tijs van Ruth vindt het belangrijk om bewuster met water om te gaan en zo groen mogelijk te leven. “Als het hard regent, raakt het riool overbelast. Als je snel van al dat regenwater af wilt, leidt het dan naar planten in plaats van het riool. Door het reservoir en natuurlijke bacteriën in de Natte Krat is een pittige bui of vier weken droogte geen probleem en kunnen de planten overleven. Ook geeft het de stad meer groen en op hete zomerse dagen verkoeling, helpt het de bijen, vlinders en andere insecten en besparen we kraanwater”, zegt Van Ruth enthousiast.

Sinds dit jaar biedt de gemeente ook de stimuleringsregeling Schiedam Waterklaar. Met deze subsidie kunnen Schiedammers zelf maatregelen treffen om het waterprobleem op eigen terrein tegen te gaan. Bewoners en bedrijven die zich inzetten om op eigen terrein het water vast te houden, kunnen hiervoor advies inwinnen en een bijdrage aanvragen. Bijvoorbeeld voor het verwijderen van tuintegels, het aanleggen van een blauw/groen dak of het afkoppelen van de regenpijp. Door zo veel mogelijk groen en zo min mogelijk tuintegels kan het regenwater in de bodem wegzakken en stroomt er minder regenwater naar het riool. Kijk voor meer informatie of advies van een adviseur op schiedam.nl/waterklaar.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *