Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ÉÉN MILJOEN OMWENTELINGEN MOLEN DE WALVISCH SCHIEDAM

SCHIEDAM- Bij molen De Walvisch in Schiedam hebben ze vandaag wat te vieren. Bij de 33 meter hogen molen aan de Westvest beweren ze dat de roede (wieken) van de De Walvisch, één miljoen omwentelingen hebben gemaakt, sinds de opening van de grootste stellingmolens ter wereld als museum.

Op dinsdag 27 februari 2018 gingen de molendeuren officieel open van de verbouwde Walvisch. Met een restauratie aan de 800m2 buitenmuren, de plaatsing van verdiepingen en meters bekabeling was de molen op dat moment klaar voor de ontvangst van bezoekers. In de Schiedamse reus wordt de werking van een korenmolen en de relatie met de rijke jenevergeschiedenis van Schiedam op een interactieve manier overgebracht aan het publiek.

De Walvisch ging op 14 februari 1996 in vlammen op tijdens een grote brand. Vanwege de vonkenregen, die bij de brand vrijkwam, werden meerdere huizen in de buurt ontruimd. De schade werd geschat op 2 miljoen gulden. De toenmalige burgemeester Reinier Scheeres (Pvda) benadrukte dat de molen zeker zou worden herbouwd. In 1999 ging de molen weer draaien en drie jaar later kon De Walvisch ook weer malen.

Schiedam is dé jenever- en molenstad van Nederland. In geen enkele andere stad zijn nog zoveel oude molens te zien midden in het oude stadshart.

Foto: archief (her-opening in 2018)

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *