Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DE ONDERGANG VAN BREDASE BURGEMEESTER IN VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Voor elke goed geïnformeerde Vlaardinger is het opstappen van burgemeester Annemiek Jetten (PvdA) geen enkele verrassing. De Vlaardingse burgemeester woont in Breda. Haar appartement in Vlaardingen dient slechts als visiteadres. Jetten begaf zich daarmee in de afgelopen jaren op glad ijs. In de Gemeentewet is bepaald dat een burgemeester uiterlijk drie jaar na benoeming woonachtig moet zijn in de gemeente. Jetten heeft integriteit telkens weer als speerpunt benoemd, maar wenst alleen haar ‘tegenstanders’ op hun vermeende gebrek aan integriteit aan te spreken. Dat Jetten zelf verre van betrouwbaar is werd afgelopen voorjaar al duidelijk gemaakt door deze site.

Een overzicht:

10 juni 2019: Waterweg Actueel toont op Tweede Pinksterdag aan dat Jetten al sinds 1994 resideert in Breda. Haar directe buren in Brabant weten ons met zekerheid te melden dat Jetten bij hen in de straat woont. Dat blijkt ook uit gegevens van het kadaster waarover de redactie van Waterweg Actueel beschikt. Het bewuste pand in Breda staat op naam van de Vlaardingse burgemeester en haar echtgenoot. Nog diezelfde avond verspreidt Jetten een brief onder raadsleden in Vlaardingen waarin ze beweert dat haar woning in Breda wordt bewoond door ‘een familielid’.

11 juni 2019: Een handvol oudgedienden uit de Vlaardingse politiek reageren woedend op Waterweg Actueel, naar aanleiding van de publicatie waaruit blijkt dat de burgemeester met haar echtgenoot in Breda woont, 60 kilometer van de haringstad. ‘Wat een zwartmakerij, jonge jonge dat je dat nodig hebt’, reageert Klaas Terpstra, oud fractievoorzitter van de Vlaardingse PvdA. ‘Al bezat ze heel Breda. Is dat dan verboden? Dacht het niet’, aldus oud wethouder Ruud van Harte (CU-SGP). Ook oud raadslid Ester Heijdijk (CU-SGP), PvdA-fractievoorzitter Stefanie Solleveld, oud SP wethouder Arnout Hoekstra en de baas van Jumbo Wuijts in Holy doen een vergelijkbare duit in het zakje.

13 juni 2019: Waterweg Actueel publiceert nu ook een video van het bezoek aan de singel met woonhuis van de Vlaardingse burgemeester in Breda. Voor de camera meldt een buurman in Breda, die amper een jaar naast Jetten woont, dat de Vlaardingse burgemeester zijn buurvrouw is. Ook andere buurtbewoners herkennen hun buurtgenote op basis van foto’s.

16 juni 2019: Jetten heeft deze zaterdag veelvuldig getwitterd over haar uren in Vlaardingen. De eerste burger heeft haar volgers op de hoogte gesteld van haar aanwezigheid bij het Streekmuseum Jan Anderson, de Bethelkerk, de Watertoren en het rondje Ambacht. In de avond meldt ze haar bezoek aan het jubileumconcert van het Vlaardingse mannenkoor Orpheus. Ter vergelijking; in het Pinksterweekend van 8 tot en met 10 juni wordt er drie dagen lang helemaal niets getweet door de burgemeester. In het weekend van 1 en 2 juni meldt ze alleen het door haar in de ochtend gegeven startschot bij de Haring en Bier wandeltocht.

19 juni 2019: De burgemeester vertikt het om met de moderne techniek het onweerlegbaar bewijs te leveren dat ze daadwerkelijk in Vlaardingen woont.  Vragen van de fractie Boers (fB) naar de echte woonplaats van Jetten zullen niet worden beantwoord, zo laten burgemeester en wethouders weten.  De fB had graag – achter gesloten deuren- inzage gehad in de locatiegegevens van haar Ipad, om te zien waar Jetten in de afgelopen maanden verbleef: Vlaardingen of Breda, maar het college laat weten: ‘Beantwoording van de vragen schendt de privacy en kan risico’s inhouden voor de veiligheid van de burgemeester en haar gezin.’

20 juni 2019: De declaraties van reiskosten door de burgemeester van Vlaardingen blijven duister. Jetten weigert vragen daarover te beantwoorden. ‘Beantwoording van de vragen schendt de privacy en kan risico’s inhouden voor de veiligheid van de burgemeester en haar gezin’, krijgt de fractie Boers op herhaling te horen naar aanleiding van schriftelijke vragen.

21 juni 2019: Het is een ernstige aantasting van een democratisch recht dat de vragen inzake het wonen van burgemeester Annemiek Jetten (PvdA) niet worden beantwoord. Dat stelt oppositiepartij ONS.Vlaardingen nu Jetten het vertikt om met de moderne techniek het onweerlegbaar bewijs te leveren dat ze daadwerkelijk in Vlaardingen woont.

23 juni 2019: Jetten (PvdA) doet er verstandig aan alsnog openlijk toe te geven dat ze voor 70% in Breda woont en 30% in Vlaardingen verblijft. Dat advies geeft Ben Trooster, van oppositiepartij Beter voor Vlaardingen (BvV), aan de eerste burger van de haringstad.

24 juni 2019: De fractie Boers kondigt aan een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om alsnog duidelijk te krijgen waar burgemeester Annemiek Jetten daadwerkelijk woont.

12 juli 2019: Vrijwel alle declaraties van alle Vlaardingse burgemeester(s) en alle wethouders tot 2012 moeten op tafel. Raadslid Tim Thiel (fractie Boers) doet daarvoor een officieel beroep op de Wob. Het verzoek is vandaag verzonden aan het College van burgemeester en wethouders. Wanneer medewerking aan het verzoek uitblijft zullen alle stukken alsnog via de rechter worden opgevraagd.

14 juli 2019: Jetten declareerde in haar vorige gemeente Sluis alle reiskosten die zij maakten tussen de Zeeuws-Vlaamse gemeente en haar woonplaats Breda. Dat laten bronnen in Sluis weten aan Waterweg Actueel. Een oud-wethouder: “Ik vond het niet opportuun dat het zich op die manier voltrok, nee. Dat klopt. Kijk, het zijn privéreisjes.”

14 juli 2019: Burgemeester Jetten wil nu zo snel mogelijk achter gesloten deuren in gesprek met alle fractievoorzitters in Vlaardingen. Aanleiding om het zomerreces abrupt te onderbreken voor een spoedoverleg zijn de recente publicaties van Waterweg Actueel. In de app van raadsleden valt te lezen: ‘Zij (Jetten, red.) is behoorlijk aangedaan en moedeloos. Er is door een aantal fractievoorzitters aangegeven dat gesprek te willen aangaan.’ Er ligt inmiddels een officieel Wob- verzoek naar onder meer de declaraties van de burgemeester(s) in Vlaardingen.

15 juli 2019: Het spoedoverleg wordt afgezegd. Het zou gaan om ‘een misverstand’.

19 juli 2019: De echtgenoot van Jetten is deze week één van de vele vrijwilligers bij de Vlaardingse rolstoelvierdaagse. Dat laat Jetten weten via de sociale media. De mededeling wijst erop dat het echtpaar zich hoogstwaarschijnlijk de afgelopen dagen in Vlaardingen heeft opgehouden. De eerste burger van de haringstad heeft haar volgers nooit eerder geïnformeerd over de aanwezigheid van haar man in Vlaardingen. Het stel heeft een woning in Breda, maar de burgemeester beweert zelf dat ze in Vlaardingen-Holy woont, omdat ze daar zou staan ingeschreven. Bij het bewuste appartement staat de achternaam van haar man bij de voordeurbel.

9 september 2019: Raadslid Tim Thiel (fractie Boers) dat de declaraties van het college van b&w wil inzien, moet daarvoor ruim 7000 euro betalen. Thiel kreeg dit per brief van het college te horen en is verbijsterd. Nadat op 10 augustus de eerste WOB-periode van vier weken verstreken was, kreeg Thiel te horen dat het college van zijn recht gebruik maakte om een verlenging van nog eens vier weken te gebruiken.

5 december 2019: Burgemeester Annemiek Jetten (PvdA) treedt af als burgemeester van Vlaardingen. In een persbericht laat de gemeente weten dat het voor de toekomst beter is dat er een burgemeester komt met een andere bestuursstijl.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

6 reacties op “DE ONDERGANG VAN BREDASE BURGEMEESTER IN VLAARDINGEN

  1. Het wordt hoog tijd dat raadsleden zoals Thiel en van ONS en andere gelegenheidspartijtjes zich met de echte problemen van Vlaardingen gaan bezig houden. De financiële toestand, sociale woningbouw, enz.

  2. Gezien de mentaliteit en houding van de huidige landelijke politiek heeft deze vrouw volop kansen om het verzoek te schoppen.
    Arrogantie, en de afwezigheid van een geweten zijn aanmerkelijk voordelen!

  3. Vooral vol blijven houden dat alles de schuld is van de burgemeester. Dat ze sommige partijen zou benadelen. Ik betwijfel het. Bij gebrek aan eigen vermogen om met goed beleid te komen is een zondebok een uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *