Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

COALITIE BLIJFT VERDEELD OVER WARMTENET SCHIEDAM

SCHIEDAM- Coalitiepartij VVD blijft ernstige bedenkingen houden bij het plan om de wijk Schiedam-Groenoord op het warmtenet van Eneco aan de sluiten. De liberalen zijn van mening dat de financiële onderbouwing rammelt. De wethouder meent dat de VVD twee zaken door elkaar haalt: subsidies en een Rijksbijdrage. Bovendien zou de gemeente voor hooguit een derde risico lopen, omdat ook Eneco en Woonplus bijspringen wanneer Den Haag toch besluit de hand op de knip te houden.

De zorgen van de VVD worden uitgesproken door fractievoorzitter Onno Spek: “Er is onduidelijkheid over de subsidies en dat is niet wat er gezegd is. De businesscase was rond en de subsidies waren binnen. Geen twijfel mogelijk. Nu kan het nog betaald worden uit de reguliere middelen om dit op te vangen, maar wat kunnen we daardoor nu minder doen?”

Wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks) heeft veel woorden nodig bij een poging de VVD te laten geloven dat er geen vuiltje aan de lucht is bij het miljoenenproject. Ooijevaar: “Die Rijksbijdrage, daarvan is op diverse plekken duidelijk aangegeven dat daar pas in 2021 zekerheid over zou komen. Het heeft in de eerste plaats in de businesscase gestaan. Daar staat onder het kopje ‘Rijksbijdrage uitvoeringskosten’ dat de uitvoeringskosten in 2021 worden vastgesteld. Ik vind het zelf ook spannend worden, want het is inmiddels halverwege het jaar en we zien een kabinetsformatie die nog niet heel erg vlot. Elke gemeente in Nederland zit met enige spanning te wachten op de Rijksbijdrage.”

Bij de VVD houdt men al rekening met een hele andere uitkomst: geen subsidies en geen geld van het Rijk. Ook de wethouder sluit dat scenario niet helemaal uit. Ooijevaar: “Wij hebben er rekening mee gehouden. Mocht er nou onverhoopt, hoe klein die kans ook is, die Rijksbijdrage nou niet op tijd komen, dan hebben we een afspraak gemaakt met Eneco en Woonplus dat we dan die financiering elk voor een derde op ons nemen. Dus in die zin is een risico voor 2/3 afgedekt.”

De fractie van de VVD stemde in december verdeeld over het voorstel voor het warmtenet (2 voor, 4 tegen). Coalitiepartner AOV was in zijn geheel tegen. Met steun van oppositiepartij Denk werd het geheel toch nog aan een krappe raadsmeerderheid geholpen. In ruil daarvoor is Denk een Turks bejaardenhuis beloofd, door Woonplus en de wethouders Minhas (VVD) en Ooijevaar.

1 reactie op “COALITIE BLIJFT VERDEELD OVER WARMTENET SCHIEDAM

  1. Begin nou maar met warmtenet bij Sveaparken, Oranjebuurt, Warande en omstreken, dan hebben diegenen die op deze volksverlakkerij gestemd hebben er als eerste profijt van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *