Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BEZWAAR TEGEN SLOOP LAATSTE KATHOLIEKE KERK SCHIEDAM-NIEUWLAND

SCHIEDAM- De laatste katholieke kerk in Schiedam-Nieuwland hoeft niet te worden gesloopt, vindt de Raad van Kerken. Er zouden in de jeneverstad drie kerkgenootschappen zijn die ruimte zoeken. Het gebouw van de Sint Jan de Doper-Visitatiekerk aan de Mgr. Nolenslaan zou voor dat doel kunnen functioneren. De Raad van Kerken reageert daarmee op de woorden van wethouder Fahid Minhas (VVD) die vaststelt dat de kerk ophoudt te bestaan. ‘Sloop van het pand is dan de meest logische oplossing’, meent de wethouder.

De raad van kerken stelt het stadsbestuur de vraag waarom sloop ‘de meest logische oplossing’ is? Wordt de HEMA ook gesloopt als dat pand onverhoopt leeg komt?’

Er liggen plannen voor een nieuwbouwbuurt met de naam Kethelpoort op de plek waar ooit ook de (in naam) Katholieke scholengemeenschap Nieuwelant stond. De ontwikkelingscombinatie Waal, FSD & Maas Wijkontwikkeling heeft onlangs het plan ingediend dat het beste pas bij de ambities van de gemeente Schiedam: een vernieuwend en creatief concept. Inmiddels is een reserveringsovereenkomst met deze partij gesloten voor een periode van 12 maanden, waarin nadere afspraken worden gemaakt om de ingediende plannen ook daadwerkelijk vorm te kunnen gaan geven.

In de tweede helft van 2021 start de bouw van zo’n 200 woningen.

Vanwege het teruglopend aantal kerkgangers fuseerde de Sint Jan de Doper-Visitatiekerk (Nolenslaan) met de O.L.V. Visitatiekerk (Schaepmansingel) in de jaren ’90. Er werd besloten om een nieuw kleiner kerkgebouw te bouwen naast de bestaande kerk aan de Nolenslaan. Dit gebouw werd in 1999 in gebruik genomen. Kort nadat de oude kerk aan de eredienst was onttrokken brak er brand uit. In 2000 werd de kerk afgebroken. Ook de O.L.V. Visitatiekerk is afgebroken. Op die plaats is een moskee gebouwd.

De kerktoren van de Sint Jan de Doper-Visitatiekerk is nog steeds aanwezig en herinnert aan de kerk die er stond. Op de plaats van het kerkgebouw is kort na de sloop een appartementencomplex gebouwd.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “BEZWAAR TEGEN SLOOP LAATSTE KATHOLIEKE KERK SCHIEDAM-NIEUWLAND

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *